Rathovo odvolání už Jirát dozorovat nebude. Čelí civilní žalobě

Odvolací řízení v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha bude mít podle informací České televize na starosti jiný státní zástupce než Petr Jirát. Rath totiž na Jiráta podal civilní žalobu. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v Otázkách Václava Moravce řekla, že by proto nebylo vhodné, aby v dozorování případu pokračoval. Žalobci se změnili i v kauze Opencard. Prověřování toho, zda policie a státní zastupitelství při vyšetřování kauzy nepochybily, převzali od Prahy žalobci v Hradci Králové.

Rathovo odvolání by měl správně dozorovat žalobce z vrchního státního zastupitelství. Podle Bradáčové je však možné krajského žalobce, který kauzu dozoruje od počátku, dočasně přeložit na vrchní státní zastupitelství.

Jirátovi to ale kvůli civilní žalobě nenavrhla. „Nebudu rozhodně přistupovat ke kroku, který by mohl znamenat další námitku podjatosti státního zástupce,“ vysvětlila.

Bradáčová: Je to obstrukce, nový žalobce je v nevýhodě

Rathova žaloba se týká Jirátova rozhovoru pro média, v němž mimo jiné uvedl, že exhejtman podle něj ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová ale žalobu na ochranu osobnosti označila za obstrukci. Nový žalobce má totiž nevýhodu v tom, že se s kauzou musí seznámit. „Pozice nejsou rovné, obhájce prochází kauzou od počátku a je to už několik let, co se seznamuje s informacemi,“ podotkla.

Bradáčová: Civilní žaloba na státního zástupce je obstrukce (zdroj: ČT24)

Kdo Jiráta nahradí, státní zástupkyně sdělit nechtěla. Uvedla pouze, že to bude specialista na hospodářskou trestnou činnost: „Bude to odborník, to je pro mě důležité. Věřím, že bude velmi kvalitně zastupovat odvolání před vrchním soudem.“

Bývalý středočeský hejtman byl loni v létě nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení, navíc má státu propadnout zhruba 20 milionů z jeho majetku. Krajský soud v Praze uznal bývalého poslance za ČSSD vinným z přijímání úplatků. V souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

Na Opencard dohlíží v Hradci Králové

Změny nastaly také u žalobců v kauze Opencard. Vyšetřování toho, zda policie a státní zastupitelství na začátku kauzy nepochybily, už nemá pražské městské státní zastupitelství, ale žalobci z Hradce Králové. Bradáčová tam případ delegovala kvůli podjatosti dosavadní dozorující žalobkyně Dagmar Máchové. „Je logické, že se městská státní zástupkyně cítí být v souvislosti s tímto prověřováním podjatá,“ vysvětlila Bradáčová.

Výsledky šetření by mohly být známé do konce roku. Generální inspekce bezpečnostních sborů na základě zprávy sněmovní vyšetřovací komise prověřuje, zda orgány činné v trestním řízení nepochybily v počátku řešení kauzy. Podle Bradáčové je potřeba se zabývat například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení. „Mohlo to znamenat zmaření důkazů,“ upozornila.