Kauza Opencard: GIBS prověřuje vyšetřující policisty i žalobkyni

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů začala kvůli kauze Opencard prověřovat zainteresované policisty a žalobkyni Dagmar Máchovou. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise - podle ní chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky magistrátu. Tzv. karta Pražana byla oproti původním předpokladům magistrátu předražená o více než miliardu korun.

„Určitým paradoxem v dané trestní věci bylo a je to, že před soud byli postaveni úředníci Magistrátu hlavního města Prahy podřízení těm, kdo byli v dané záležitosti oprávněni rozhodnout,“ konstatoval při projednávání kauzy loni v únoru soudce Alexander Sotolář.

Žalobci z vrchního státního zastupitelství teď přikázali Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prověřila, jak policisté a státní zástupkyně kauzu vyšetřovali. „V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že se Generální inspekce bezpečnostních sborů dotazovanou věcí zabývá,“ konstatovala mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Trestní oznámení podala sněmovní vyšetřovací komise, podle které šla kvůli chybám hlavní část kauzy do ztracena. „Generální inspekce by u těch policistů měla jasně označit, čím to bylo: Jestli je někdo ovlivnil, nebo jsou v uvozovkách hloupí,“ uvedl předseda této komise Bronislav Švarc (ANO).

Události: V kauze mohou přibýt další obvinění (zdroj: ČT24)

Velkou část viny připisuje komise také dozorující státní zástupkyni Dagmar Máchové. Ta podle nich nenechala prověřit všechny finanční toky. „Pokud by tam byla vyvozena nějaká trestní odpovědnost třeba rady, samozřejmě bych je stíhala,“ komentuje věc žalobkyně.  

Zatímco tehdejší primátor Pavel Bém byl u soudu jako svědek, úředníka Jiřího Chytila, který sám policii možné nezákonnosti oznámil a spolupracoval s ní, státní zástupkyně obžalovala. „Já se cítím nevinný, neudělal jsem nic protizákonného,“ uvedl po vynesení rozsudku Chytil. Ten odešel od soudu s podmínkou, další tři úředníky soud obžaloby zprostil.

Nejvyšší trest dostal bývalý ředitel odboru informatiky pražského magistrátu Ivan Seyček, kterého soud poslal do vězení na 3,5 roku. Ten proti tomu letos v březnu podal dovolání – případ tak řeší Nejvyšší soud. 

Policie se zajímá o další větve kauzy

V kauze Opencard však mohou přibýt i další obvinění, protikorupční policie totiž v těchto týdnech vyslýchá svědky a zajímá se o nové větve celého případu. Kontroverzní projekt karty Opencard vyšel zhruba na 1,35 miliardy korun. Je spojen s řadou problematických smluv, s nimiž se město stále neúspěšně vyrovnává.