Policie Langera propustila, zvažuje obvinění hejtmana Rozbořila

Události: Kauza Vidkun zacílila na korupci mezi politiky, policií a podnikateli (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr Ivan Langer (ODS), kterého v úterý zadrželi kriminalisté kvůli případu klientelistické sítě mezi olomouckými policisty, podnikateli a politiky, „v tuto chvíli obviněný nebude“. Informaci přinesl reportér ČT Jiří Hynek. Podle serveru Neovlivní nicméně politikovo jméno v sítí figuruje – byť on sám uvádí, že neví, jakou roli v zásahu hraje. Zadržený je ale podle informací České televize olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Ve středu nedorazil do práce a zrušil schůzky, policie zvažuje jeho obvinění.

Policie vyšetřuje jakési s.r.o. mezi místními policisty, politiky a podnikateli. To znamená zametání kauz pod koberec, úniky z trestních spisů a účelové vyšetřování – nebo nevyšetřování. Všechno spadá do Olomouckého kraje.
Jiří Hynek

Razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, dozorovaná olomouckým vrchním státním zastupitelstvím Ivo Ištvana, se odehrála na několika místech republiky. Policejní prohlídky probíhaly v pražském a olomouckém bytě exministra vnitra Ivana Langera, v domě jeho přítele a olomouckého podnikatele Ivana Kyselého i v olomouckém hejtmanství.

Detektivové ve středu zasahovali i v budově Policejního prezidia v Praze a prohledávali kancelář šéfa celorepublikové kriminálky Milana Pospíška, kterou už v úterý zapečetili. Snažili se zajistit dokumenty, které by mohly souviset s olomouckou kauzou.

Události, komentáře: Poškodí kauza kolem Langera a Rozbořila jejich strany? (zdroj: ČT24)

Langer neví, co policie hledá

Samotného exministra Langera, který v současnosti působí jako advokát a šéf správní rady soukromé vysoké školy CEVRO, policisté zadrželi v úterý v pražské Pařížské ulici. Kolem sedmé večerní ho přivezli do jeho bytu v centru Olomouce, kde tou dobou už od desáté ranní probíhala domovní prohlídka; z bytu vynesli dva velké papírové pytle.

  • někdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS)
  • olomoucký podnikatel a Langerův známý Ivan Kyselý
  • ředitel úřadu kriminální policie Milan Pospíšek
  • náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach
  • olomoucký krajský náměstek pro službu kriminální policie Karel Kadlec
  • policista z olomouckého krajského ředitelství Radek Petrůj
  • Tomáš Uličný z olomouckého oddělení GIBS
  • hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Po třech a půl hodinách ho znovu odvezli pryč a ve středu ráno propustili. Okolnosti případu Langer zprvu nijak komentovat nechtěl, později Radiožurnálu řekl, že neví, jakou roli v případu hraje ani co u něj policie hledala. Víc se – s ohledem na vyšetřování – vyjadřovat nechtěl.

Reportér ČT Jiří Hynek, který případ sleduje, následně uvedl, že si Langer obvinění nevyslechne, alespoň prozatím. „Jasné je, že Ivan Langer v tuto chvíli nebude obviněný, byl propuštěný bez obvinění a policie počká, jestli v materiálech, které zajistila, bude něco, na čem by mohla stavět.“ Zadržela ho proto, aby u něj mohla zajistit potřebné materiály a provést domovní prohlídku. 

Nevím a doteď dost dobře nerozumím tomu, co se odehrálo. Ale nemohu se vyjadřovat, abych eventuálně nemařil úkony trestního řízení, které probíhají. Podal jsem vysvětlení.
Ivan Langer
Policie do Olomouce přiváží Ivana Langera (zdroj: ČT24)

Chystají se obvinění

Během středy se začíná vyjasňovat, koho detektivové pravděpodobně obviní. Stíhání zvažují u podnikatele Kyselého, u náměstka olomoucké krajské policie Karla Kadlece a u hejtmana Rozbořila. Podle časopisu Respekt čeká obvinění i šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Radka Petrůje a olomouckého zástupce Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Tomáše Uličného. Právě GIBS už v minulosti Kadlece kvůli vazbám na Kyselého prověřoval. Inspekce ale tehdy případ odložila.

Případ ale policie ani žalobci dosud nekomentovali, jen v obecné rovině uvedli, že sledují trestné činy přijetí úplatku, úplatkářství a zneužití pravomoci. Šlachta pak serveru Novinky.cz řekl, že zásah nesouvisí se solární elektrárnou Ševětín, jak se v úterý spekulovalo: „Nevím, kdo na to přišel, ale docela nás to pobavilo. Ano, jasně že jde o klientelistické vazby.“ 

V tuto chvíli probíhají stále úkony trestního řízení. Dosud nebyl nikdo obviněn. Na případu pracovali policisté z ÚOOZ a státní zástupci celou noc a budou pokračovat dnes celý den a celou noc.
Ivo Ištvan
státní zástupce

Podle informací reportéra ČT Jiřího Hynka je klíčovým místem právě Olomouc, Šlachtův tým má sledovat vazby mezi zdejšími policisty, politiky a podnikateli, kteří si poskytovali vzájemné krytí. Podle ivestigativního webu Neovlivní.cz má ÚOOZ podezření, že bylo zmanipulované nebo ovlivněné vyšetřování údajných finančních machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních aquaparků nebo výstavba jezdeckého klubu.

Neovlivní.cz dále uvádí, že stopu k Langerovi odhalily odposlechy olomouckých policistů. Podle webu naznačují, že se Langer angažoval například ve výběru nového šéfa olomouckých strážníků, kdy údajně sháněl „vhodného“ protikandidáta, nebo předával policejní informace směrem k hejtmanu Rozbořilovi. Česká televize zjistila, že detektivové skryli mikrofony v řadě kanceláří. Olomouckou kavárnu, kde měly probíhat důležité schůzky, navíc monitorovala policejní kamera.

Hejtman zrušil program a nepřišel do práce

Hejtman Rozbořil je podle informací ČT nyní na policii a žalobci zvažují jeho obvinění. Poté, co v jeho pracovně v úterý zasahovala policie, ve středu nenastoupil do práce a zrušil program do konce týdne. Mluvčí kraje Kamila Navrátilová tvrdí, že zatím nemá informace o tom, kde je. Rozbořil s ní prý nekomunikuje a jeho mobilní telefon je vypnutý. „Neznamená to ale, že nebude pracovat. Zrušeny byly pouze například plánované schůzky,“ dodala. 

V úřadu hejtmana zastupuje náměstek Michael Fischer (oba ČSSD): „Je to situace, která je pro nás z pracovních i politických důvodů nepříjemná.“ Podle Navrátilové policisté v úterý zasahovali na hejtmanství dlouho do večera. „Nevím o tom, že by něco vynášeli,“ dodala. 

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

GIBS mimo hru

Již v úterý policejní prezident Tomáš Tuhý uvedl, že kriminalisté prověřují i jeden celostátní útvar spadající pod policejní prezidium a jedno krajské ředitelství. Podle informací ČT jde právě o to olomoucké a o zdejšího náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování Karla Kadlece.

Protože se má případ týká i hlavního kontrolního orgánu policie - GIBS, inspekce se na vyšetřování tentokrát nepodílí, byť kriminalisté sledují policejní pochybení. Případ se místo toho odehrává ve speciálním režimu. 

Babiš chce Bezpečností radu státu

Právě kvůli nedostatku informací by se podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) mohl zásah řešit na Bezpečnostní radě státu. „Když jsme jednali o soukromém sporu s poštou, tak jestli bychom neměli být informováni i o tom, jakou roli hraje v této kauze GIBS, zda neselhal a co se vlastně děje, protože máme informace jen z tisku,“ řekl České televizi.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se ale bezpečností radu svolávat nechystá: „Nemyslím si, že bychom takovým způsobem měli reagovat na každou akci policie nebo státního zastupitsltví.“ Samotnou kauzu pak příliš komentovat nechtěl. „Pokud jde o postup policie v záležitosti nějakého vyšetřování, měla by to primárně komentovat policie a státní zástupci, ale asi ne politici,“ uvedl.

Další politici jsou zatím s komentáři také opatrní. Čekají, zda padnou obvinění. „Pokud by hejtman byl obviněn, tak předpokládám, že by z politiky odešel,“ řekl ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle předsedy ODS Petra Fialy ale obvinění není důvodem ke složení hejtmanského postu a v případě Ivana Langera ani k vystoupení ze strany: „Viděli jsme v minulosti řadu obvinění, která nevedla k žádnému výsledku. Naopak se ukázala jako neopodstatněná.“