Soukromé firmy brání snaze o transparentnost pošty, tvrdí premiér

„Snaha o transparentnější hospodaření České pošty naráží na řadu soukromých zájmů, které vytváří tlak na to, aby vedení pošty a ministerstvo vnitra nepostupovaly důsledně,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu s odkazem na informace, které z důvodu utajení neuvedl. Vyzval ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pod nějž pošta spadá, aby se nenechal zastrašit.

„Nechci opakovat chyby, kterých se dopustily přecházející vlády, když v některých případech ignorovaly opakovaná stanoviska ze strany zpravodajských služeb,“ uvedl Sobotka s tím, že některé soukromé firmy vytvářejí tlak na to, aby ministerstvo vnitra a vedení České pošty nepokračovalo ve snaze zefektivnit a zprůhlednit hospodaření instituce. Kvitoval proto s povděkem, že si čelní politici mohli o kauze vyměnit informace.

„Dozvěděli jsme se informace, které mohou mít zásadní dopad na kauzy, které jsou v běhu," vysvětlil vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s tím, že se jedná o informace neveřejné, kterými se zabývají orgány činné v trestním řízení. Také ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že se hovořilo o okolnostech, o nichž nevěděl. Je proto podle něj dobře, že se Bezpečnostní rada státu zabývá i státními firmami.

Brífink po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Kauza kolem České pošty vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD údajně požadoval třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k Milanu Chovancovi, což strana i ministr odmítají. Podle některých informací případ souvisí s tendrem na zajištění bezpečnostních služeb pro Českou poštu.

Chovanec kvůli kauze o víkendu požádal o schůzku předsednictva Bezpečnostní rady státu. Důvodem je podle něj ohrožení ekonomických zájmů státního podniku a s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra.

Vydáno pod