Náměstka krajského policejního ředitele v Olomouci vyšetřuje GIBS

Olomouc/Praha - Náměstka krajského policejního ředitele v Olomouci Karla Kadlece vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Důvodem jsou jeho údajné úzké vazby na vlivného olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, blízkého přítele bývalého ministra vnitra a olomouckého poslance Ivana Langera (ODS). Vazby se měly údajně promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však jakékoliv pochybení v této souvislosti rezolutně odmítl.

Mluvčí inspekce Radka Sandorová prověřování náměstka Kadlece potvrdila. „Zatím je věc stále ve fázi prověřování, a proto žádné bližší informace poskytnout není možné,“ uvedla. Nechtěla potvrdit, čeho konkrétně se případ týká.

GIBS se začala případem zabývat zřejmě na základě anonymu, který poukazuje na Kadlecův nestandardní postoj při vyšetřování trestního oznámení, za nímž stojí Kyselý. Mělo by jít o spor kolem domu na Horním náměstí, kde sídlí restaurace U Kejklíře. Nemovitost prodala radnice předloni zhruba za 40 milionů korun firmě Toda Ibex, jejímž vlastníkem je společnost IES Moravia Real. Předsedou představenstva IES Moravia Real je Kyselý. Při prodeji však nebyly vyřešeny nájemní vztahy. V domě sídlí nejen restaurace, ale i cukrářská výrobna pro blízkou kavárnu Mahler.

Dlouholetý nájemce a provozovatel restaurace i kavárny Adam Pavlík uvedl, že do opravy domu před lety investoval několik milionů. Od roku 2002 se jeho investice splácela z nájmu, který v domě má do konce roku 2014. Nový majitel se tím však cítil poškozen, trestním oznámením byla smlouva mezi Pavlíkem a olomouckým magistrátem napadena. Pavlík řekl, že byl u výslechu tři hodiny. „Byl to nesmysl, po 17 letech zpochybňovat výši investice,“ uvedl.

Telefonát Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kadlec údajně tlačil na své podřízené a ovlivňoval trestní řízení. Věc byla přesto nakonec odložena. Kadlec rezolutně odmítl, že by při vyšetřování jakéhokoli oznámení tlačil na své podřízené. „O ničem takovém nevím a považuji to za dezinformaci,“ řekl. Uvedl, že nemá informace o tom, že by ho inspekce prověřovala. Neví prý ani o žádném trestním oznámení, které podával Kyselý. Dodal, že ředitelství se třeba za minulý rok zabývalo 15 000 případy, a tak nemá přehled o každé věci. Uvedl také, že spor kolem tohoto domu mu nic neříká.

Dům na rohu Horního náměstí nebyl jediným, který podnikatel Kyselý od města prostřednictvím svých společností koupil. Kyselý, jehož jméno figuruje v desítce společností zabývajících se stavebnictvím, realitami i technickou kontrolou nákladních vozů, má ve vlastnictví například Ditrichštejnský palác za 80 milionů korun. Nedávno rada schválila, že mu přes další jeho firmu prodá dům ve Švédské ulici za 15,5 milionu korun. Shodou okolností tam provozuje prodejnu tabáku podnikatel Pavlík.