Jak postávat na dálnici? Vždy na kraji – aby mohli projet hasiči

UDÁLOSTI: Ulička pro hasiče má být třímetrová (zdroj: ČT24)

Když se na dálnici stane nehoda či stavební práce si vyžádají zúžení do jednoho pruhu, vytvářejí se kolony. Že by v takovém případě měla mezi stojícími či popojíždějícími auty zůstávat ulička pro hasiče či sanitku, mnoho řidičů vůbec neví. Příjezd záchranných složek potom výrazně zdržují.

Zákon hovoří jasně: Mezi auty stojícími v koloně na vícepruhové silnici by měl být třímetrový koridor. Pokud jsou v jednom směru dva pruhy, tvoří se ulička uprostřed. Při třech pruzích by měla být vpravo od prostředního jízdního pruhu a při čtyřech pruzích potom zákon počítá s tím, že vzniknou uličky hned dvě.

Hasiči tvrdí, že pravidlo určené pro to, aby se spolu s lékaři rychle dostali k zaklíněným řidičům v havarovaných autech nebo například k hořícím vozům, nedodržuje téměř nikdo. Místo většinou není ani tam, kde si řidiči možná myslí, že prostor udělali. „Naše auta mají některá více než 2,5 metru na šířku. Pokud chceme bezpečně projet, pak musí být šířka minimálně tři metry,“ podotkl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Aby vznikl dostatečně široký prostor, mohou řidiči v pravém pruhu při zastavení na dálnici využívat i odstavný pruh (z levého pruhu je potom povoleno vyjet na střední dělicí pás). Protože se ale i při čekání cítí být vázáni plnou čárou, je nakonec odstavný pruh často jediný způsob, jak se záchranáři mohou ke svému cíli propracovat.

Ulička pro průjezd záchranky
Zdroj: ČT24

Řidiči pravidlo ani neznají

Žádný z řidičů, které u dálnice oslovila Česká televize, o povinnosti nechat prostor pro záchranáře nevěděl. Odhadovali, že by při dojetí kolony měli „dát blikačky“ či že po zastavení budou stát na konci kolony. Pravidlo uličky přitom platí již devět let a ministerstvo dopravy od počátku roku slibuje, že na ně řidiče upozorní.

Ředitel oddělení BESIP ministerstva dopravy Martin Farář tvrdí, že se řidiči o uličce dozvědět mohou. „Krajští koordinátoři BESIP neustále tato pravidla vysvětlují. Pravidelně k tomu vydáváme nějaké informace,“ řekl. Zatímco však po informacích od BESIPu je třeba pátrat, například v Rakousku na povinnost ponechat uličku pro hasiče či záchranku upozorňují tabule u silnic či naučný spot v televizi.