Lidovci vyloučili Kalendu kvůli výrokům o uprchlících

Vedení KDU-ČSL vyloučilo ze strany Daniela Kalendu z liberecké organizace. Ten  se na internetu o víkendu hanlivě vyjádřil o běžencích udušených v chladírenském autě. Označil je za lůzu a špínu.

Pro vyloučení Daniela Kalendy hlasovalo podle mluvčí KDU-ČSL Petry Hrušové 18 z 19 členů výboru, jeden se hlasování zdržel. Kalenda se jednání nezúčastnil. Proti svému vyloučení se nyní může bránit u dalších stranických orgánů.

„Názory pana Kalendy nejsou slučitelné se stanovami strany," uvedl k výsledku jednání předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Cítím se jako mistr Jan Hus. Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsme nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost," napsal po jednání celostátního výboru KDU-ČSL Kalenda v sms zprávě.

Komentář zveřejnil na Facebooku, později ho smazal a omluvil se

Těla 71 mrtvých uprchlíků našli rakouští policisté ve čtvrtek. V chladicím boxu dodávky se s největší pravděpodobností udusili.

„Bože, 71 mrtvých na dálnici v Rakousku… a máme brečet?“ okomentoval událost Daniel Kalenda na svém facebookovém profilu. A v ostrých vyjádřeních pokračoval. „Svět je prý zdrcen, já netruchlím, není mi jich líto. Vůbec! Je to lůza a živel, co sem nepatří.“

Svůj příspěvek později smazal a uvedl, že ho napsal opilý. Vedení strany se od jeho názoru distancovalo a Kalenda po kritice své členství v KDU-ČSL pozastavil. Za své výroky se také omluvil. 

Kalenda působil v KDU-ČSL nejen na okresní, ale i na celostátní úrovni

Vyloučení Kalendy se očekávalo. Jeho rasistický příspěvek odsoudil předseda strany Pavel Bělobrádek i další představitelé lidovců. Kalenda byl členem okresního výboru strany v Liberci a členem celostátní rozhodčí komise strany.

„Vnímám to jako jediné možné rozuzlení případu. Bylo to nestandardní řešení nestandardní situace. Jeho vyjádření bylo naprosto neslýchané," řekl předseda Městského výboru KDU-ČSL v Liberci Kamil Jan Svoboda.