Britský soud rozhodl, Savov má být vydán do Česka

Soud v Londýně rozhodl o vydání stíhaného podnikatele a majitele vydavatelství Mladá fronta Františka Savova do České republiky. Reagoval tím na žádost českých úřadů, které Savova stíhají kvůli podezření z krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, podle něj jde o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Jeho obhájci se odvolají, proto bude ještě muset rozhodnout odvolací soud.

Soudce uvedl, že nemá důvod nevěřit české státní zástupkyni. Podle něj je vydání jednoznačnou záležitostí a obhájcům Františka Savova nedal za pravdu ani v jednom z bodů, kterými vznášeli námitky proti požadavku českých úřadů. Soudce také vyslovil přesvědčení, že Savov půjde v ČR před soud a že ten skončí velmi rychle.

Podnikatelovi obhájci se proti verdiktu odvolají, případ tak bude řešit vyšší instance. Kauza může dospět až k Evropskému soudu pro lidská práva. Podnikatel má nyní na odvolání sedm dní, soudní výlohy ho vyjdou na 1200 liber (asi 46 tisíc korun).

Prohraná bitva, válka začíná

Savovův mediální zástupce Jan Hrubeš upřesnil, že i přes rozhodnutí Westminsterského extradičního soudu zůstává Savovdál v Británii. „Verdikt považujeme pouze za dílčí. Navíc toto extradiční řízení je první bitvou v dlouhé válce, která bude teprve následovat. Procesně zásadnější řízení před soudy ve Spojeném království i před evropskými soudy teprve začnou,“ uvedl Hrubeš.

Události: Savova vydal britský soud do ČR. V Londýně zůstává (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov vykazuje vyšetřování v ČR nestandardní mechanismy a je ovlivněno řadou nestandardních jevů. „K tomu mohu pouze říci, že vyšetřování vedeme naprosto standardním způsobem,“ reagoval mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Česká strana na podnikatele vydala evropský zatýkací rozkaz, podle obhajoby ale bezdůvodně a účelově. Podnikatel tvrdí, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání. Uvedl také, že proti němu vedou kampaň média vlastněná vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej:

„Pokud tato osoba bude vydána do České republiky, vyšetřování skončíme do několika měsíců.“

Vyšetřovatelé Savova stíhají spolu s dalšími podezřelými za údajně fiktivní daňová přiznání, která mu měla zajistit nárok na odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Podnikatel se bránil ústavní stížností, kterou soud v únoru zamítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu podle názoru vyšetřovatelů podnikatel způsobil.

František Savov:

  • V Česku je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta (deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy a firemní periodika, weby FinExpert.cz, Dáma.cz nebo Živě.cz.
  • Na žebříčku nejvlivnějších osob českých médií, který počátkem roku zveřejnil časopis Forbes, mu patřila 11. příčka.
  • Vždy si přísně střežil své soukromí. Rovněž jeho majetkové poměry a podnikatelské aktivity jsou obestřeny řadou nejasností.
  • Odmítl spekulace, že skrytě řídí českou kampeličku Artesa, ačkoliv podle svých slov je jejím významným věřitelem, a do budoucna by toto spořitelní družstvo rád ovládl.
  • Co se týká lounských železničních strojíren Legios (současný název Heavy Machinery Services), s nimiž bývá spojován, tvrdí, že je v minulosti financoval, je jejich největším věřitelem, ale neovládá je.
  • Podle Mladé fronty DNES (2009) byl Savov údajně jedním z podnikatelů, kteří stáli v pozadí neprůhledných firem, jež od Fondu dětí a mládeže skupovaly pod cenou majetek někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). V již zmíněném rozhovoru pro Český rozhlas to Savov popřel.
  • Před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.
  • Vlastní také kyperskou společnost Maraflex, která počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Na místě dnes už zbouraného hotelu má vyrůst škola Open Gate.
  • Narodil se 1. března 1972. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v oblasti realit a letecké dopravy. Podle svých slov z loňského listopadu má pouze české občanství.
  • Podle Mladé fronty DNES má v podnikatelských kruzích přezdívku Skyper, protože své podniky řídí prostřednictvím elektronické pošty a přes Skype.

(zdroj: ČTK)