Omezení platby za kovy nese ovoce, další jsou na řadě

Praha – Registr provozovatelů sběren kovů, evidence přestupků anebo třeba kamery ve výkupnách – to jsou některé body plánu ministerstva životního prostředí na snížení nelegálního výkupu kovů a jejich krádeží. Resort ho předkládá vládě ke schválení, slibuje si od něj, že tento druh kriminality sníží do roku 2018. Krádeže kovů často znamenají hrozbu na silnicích a železnicích, znehodnocují i památky a majetek lidí.

Nový plán proti krádežím kovů navazuje na pravidla zpřísněná od března, kdy sběrny musely místo vyplácení hotovosti vydávat složenky nebo peníze převádět na účet. Počet krádeží od té doby výrazně poklesl.

Sběrny se ale bouří, protože systém jim přinesl nárůst administrativy. Ani chystané novinky se jim nelíbí, patří mezi ně třeba povinný dohled kamer nebo úprava otevírací doby. Ministerstvo chce po kritice výkupců ještě návrh na monitorování výkupu kamerami prodiskutovat s Úřadem na ochranu osobních údajů. Předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller navíc namítá, že dosud se nikdo nezabýval analýzou nákladů, které by novými pravidly sběrnám vznikly. „Pro řadu firem je to technologicky nerealizovatelné,“ dodává.

Události ČT: Výkup kovů chce ministerstvo regulovat ještě víc (zdroj: ČT24)

Krádeže kovů a jejich nelegální výkup trápí dlouhodobě především některé sociálně slabší lokality. Materiál, který vytvořila pracovní skupina, obsahuje soubor opatření, která by měla problém snížit. Zatímco podle policejních čísel škoda na krádežích za poslední roky rostla a v roce 2014 přesahovala už půl miliardy, od března do června tohoto roku poklesly oproti stejnému období loni o 58 procent. Ovlivnila to právě nová vyhláška, která od začátku března nařizuje bezhotovostní platby za odevzdaný kovový odpad.

Dosavadní účinek vyhlášky zamezující sběrnám vyplácení hotovosti (v období od března do června 2015):

  • Klesl počet krádeží o víc než polovinu v porovnání se stejným obdobím v roce 2014
  • Škoda se snížila ze 159 na 106 milionů korun
  • Největší pokles krádeží registruje správa železnic. Přesto z kolejnic i nadále mizejí drobnější ocelové díly
  • Krádeže na silnicích ale výraznější pokles nevykazují - stále se ztrácejí svodidla či hliníkové části protihlukových stěn
  • V obcích a městech dál nejvíc mizejí poklopy kanálů a vpustí

Od března lze ve sběrnách surovin prodat za hotové peníze jen papír, textil a plasty. Kdo dnes přiveze do výkupny staré železo a ostatní kovy, ten vyplní lístek, kam chce peníze poslat, nebo dostane složenku. Bezhotovostní platby za kovy nařídilo ministerstvo životního prostředí vyhláškou, která vstoupila v platnost právě 1. března. Smyslem opatření je ztížit obchod s kradeným kovem. Po téměř pěti měsících platnosti vyhlášky je jasné, že krádeží kovů ubylo. Majitelé sběren si naopak stěžují, že jim tržby klesly na polovinu.

Vydáno pod