Maraton po Velké čínské zdi může být dobročinnost i splněný sen

Amatérská běžkyně Jitka Křížová uběhla maraton po Velké čínské zdi v tričku s logem Světlušky. Spolu s organizací Světlo pro svět a nadačním fondem Českého rozhlasu zamýšlí právě tričko, startovní číslo a účastnickou medaili vydražit na podporu nevidomých a slabozrakých. Součástí jednoho z nejtěžších závodů je přes 5 tisíc strmých schodů vedoucích po proslulé stavbě. Běžci musí během závodu po hřebenech hor zdolat také prudké stoupání i klesání.

„Schody nejsou úplně stejnoměrné, některé sahají až do výše kolen,“ přiblížila v rozhovoru pro ČT Jitka Křížová s dodatkem, že někteří závodníci zdolávali schody i po čtyřech. Navíc při závodě panovala teplota kolem 30 stupňů ve stínu. Maraton patří svým profilem k nejnáročnějším závodům.

Videa i fotogalerii z maratonu po Velké čínské zdi najdete zde

První krize se dostavila velmi brzy, popisuje Jitka Křížová. „Mám problémy s koleny při chůzi ze schodů. První velký sešup z kopce byl hned na sedmém kilometru a od té chvíle ta kolena velmi trpěla. Na jedenáctém už jsem skoro nemohla chodit, natož běžet. Pak to ale začalo zase stoupat a já nabrala další síly,“ přibližuje průběh závodu.

Maraton na Velké čínské zdi
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan/Ng Han Guan

Splněný sen, který měl být nesplnitelný

Zúčastnit se závodu po Velké čínské zdi ji napadlo už v minulém roce, ale ihned myšlenku zavrhla s tím, že na to nemá fyzické možnosti a zůstane tedy u nesplnitelného snu. Začala ale o závodu uvažovat jinak a udělala vše proto, aby se ho mohla zúčastnit. Od chvíle, kdy se na něj přihlásila, zažila prý Jitka Křížová celou řadu skvělých momentů.

Během závodu potkala na trati dánského závodníka, který se maratonu po Velké čínské zdi účastnil už po patnácté bez ohledu na fakt, že byl po operaci kolenou. „Neřekl si běhat nemůžu, tak se nezúčastním. Prostě celý závod prošel pěšky. Bylo nádherné tam vidět tohoto člověka, který si dal nějaký cíl a šel za ním. Všechno je to jedna velká motivace, kdy bychom se měli zamyslet nad svými sny a jít si je plnit,“ uzavírá běžkyně své zamyšlení.

Jitka Křížová pohledem Českého rozhlasu:

Zúčastnila se mistrovství České republiky v běhu do schodů. Vyhrála 24hodinový vytrvalostní závod na kolečkových bruslích. Při Spartan Race se plazila pod ostnatým drátem v bahně a po jeho zimní variantě léčila omrzlá stehna. S partou bláznů zdolala Krušnohorský Everest, kde se snažili během 12 hodin nastoupat více než 8 848 výškových metrů.

(zdroj: www.rozhlas.cz)

Jitka Křížová: Celé je to jen záležitost motivace (zdroj: ČT24)