IKEM nabízí diabetikům „chytrou“ inzulínovou pumpu

Institut klinické a experimentální medicíny v Praze nabízí především pacientům s těžkými hypoglykemiemi inzulínovou pumpu, která díky průběžné kontrole hladiny cukru dokáže předvídat její náhlý pokles. Pumpa dodává tělu chybějící inzulín a zároveň umí přísun hormonu i sama zastavit. Poté co se hladiny upraví, přístroj dodávky obnoví. Začínají ho nabízet i další velká centra v ČR zabývající se léčbou cukrovky.

„Nový typ pumpy je pro pacienty pohodlnější a má funkci prediktivního zapnutí a vypnutí. Je to další krok na cestě k vývoji umělé slinivky,“ řekla přednostka Centra diabetologie IKEM profesorka Terezie Pelikánová. Pumpa prý nejlépe napodobuje normální vylučování inzulínu slinivkou.

V ČR bylo v roce 2013 evidováno celkem 861 467 diabetiků. Inzulínem se léčila přibližně čtvrtina z nich. Pumpa je především vhodná pro pacienty s cukrovkou prvního typu. Těch je v Česku zhruba 60 tisíc, přičemž nemoc se u nich objevuje obvykle už v dětství. Vzniknout ale může kdykoli.

Tělo při nemoci začne tvořit protilátky napadající slinivku, která je zodpovědná za tvorbu inzulínu, a tím ji zničí. Inzulín je proto nutné dodávat těmto nemocným hned po zjištění cukrovky. V tom je rozdíl od diabetu druhého typu, který souvisí se špatným životním stylem. U tohoto typu cukrovky většinou stačí dieta a léky, někdy ale je nutná i dávka inzulínu.

Jedním z prvních českých pacientů s novým typem pumpy je Martin Procházka, který diabetem prvního typu trpí od tří let. Systém SmartGuard využívá hlavně v noci, zabránil u něj už několika hypoglykémiím. „Naprosto zásadní změna v kompenzaci pro mě byly senzory a kontinuální měření glykémie. Jsem na nich nepřetržitě od prosince minulého roku a během tří měsíců se výrazně zlepšila kompenzace cukrovky. Předtím jsem měl glykovaný hemoglobín okolo 7,7 a během tří měsíců jsem se dostal na číslo 5,8,“ popisuje zlepšení svého zdravotního stavu.

Přístroj se skládá z několika částí:

  • Samotné pumpy
  • Glukometru
  • Systému kontinuálního monitoringu glukózy
  • Nastavuje optimální dávkování, což dává pacientům jistotu, že jim nehrozí kolaps.