Policie: Střelec vyjednával o rukojmí a kolem sebe už měl mrtvé

Zlín – Střelec z uherskobrodské restaurace zavraždil všech osm lidí bezprostředně po vstupu do provozovny, přesto chtěl zprvu s policisty vyjednávat o rukojmí. Oznámily to špičky policie Zlínského kraje. Uherský Brod se z krvavého úterý vzpamatovává druhým dnem, dostává nabídky pomoci z celého Česka a chystá benefiční koncert pro pozůstalé.

Několikanásobná vražda v Uherském Brodě: 63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Zraněnou ženu policie zřejmě vyslechne už příští týden, její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.

Novinky z vyšetřování: Z restaurace uteklo během útoku osm lidí

Ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček informoval, že oběti úterní střelby v Uherském Brodě byly s největší pravděpodobností po smrti již krátce po vstupu pachatele do restaurace. Nastínil i časový souhrn události. První informaci dostala policie ve 12:38 hod. Zásahová jednotka vnikla do restaurace ve 14:21 hod.

Vyjednávání o neexistující rukojmí trvalo celou hodinu. „Dostali jsme se do stavu, kdy živí mají přednost před mrtvými. Nevěděli jsme, kolik osob je živých, kolik zraněných a kolik mrtvých. Bylo o co hrát a v tomto případě Policie České republiky musí ze zákona chránit zdraví a život,“ uvádí Tkadleček. „Za těchto okolností by bylo absolutním hazardem pouštět se do dobrodružství.“

Ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Vyjednavač s mužem navázal kontakt ve 13:07 hod., vyjednávání se ale později začalo jevit jako neúčelné – muž nechtěl nikoho propustit ani připustit ošetření rukojmích, ve 14:13 hod. přestal zcela reagovat. Policie se rozhodla po poslední možný kontakt přes okno restaurace. „Ve chvíli, kdy jsme se přesunuli do pozic a vyjednavač byl nachystaný, ozval se z restaurace výstřel. Pro toho, kdo velí zákrokovému týmu, je to signál, že není zbytí. Zákrok proběhl během pár vteřin,“ doplnil velitel brněnské zásahovky Zdeněk Frank. Podle mimiky obličeje a rozšiřujícího se tratoliště krve bylo zřejmé, že poslední výstřel směřoval útočník proti sobě, doplnila police.

Druhým východem uniklo v úterý z restaurace Družba v Uherském Brodě před střelbou třiašedesátiletého pachatele osm lidí včetně provozovatele podniku Pavla Karlíka. Ten se k samotnému činu s ohledem na to, že podepsal na policii mlčenlivost, vyjadřovat nechtěl. „Až policie dokončí svou práci, řeknu všechno, co vím.“

Nad budoucností restaurace se podle něj vznáší otazník. „Necháváme si celý příští týden čas. Pak se sejdu se zaměstnanci a jim jako prvním řeknu, co bude dál. Restaurace nás živila, ale asi si sám dovodíte, jaké bude moje rozhodnutí,“ naznačil Karlík. Dodal, že prostory, v nichž před osudnou střelbou restaurace fungovala, si pronajímá. Restauraci provozuje devět let.

Policejní zásah zkontroluje GIBS i prezidium

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal Generální inspekci bezpečnostních sborů o prověření úterního policejního zákroku. Podle něj se nyní prověřují například jednotlivé telefonáty na tísňovou linku 158 nebo zásah v domě střelcovy manželky. „Z informací, které do dnešního dne mám, jsem nenabyl dojmu, že by policie pochybila, a chci říct, že tady stojím za policisty,“ uvedl ministr.

Průběh zásahu kontroluje také inspekce Zlínského kraje a interní audit policejního prezidia. „V této chvíli stojí za postupem policie,“ prohlásil policejní prezident Tuhý. „To, že jsem nařídil vnitřní kontrolu, bude sloužit i na ochranu policistů před útoky, které zaznamenáváme ze strany neinformované veřejnosti.“

Starostova mediální vyjádření nikoho ohrozit nemohla

Výrok uherskobrodského starosty Patrika Kunčara o muži ukrytém v restauraci v době útoku nemohl přeživšího ohrozit, jak tvrdil ministr vnitra Milan Chovanec. Ten se vyjádřil na Twitteru, že starosta kvůli své „upovídanosti“ zkomplikoval práci policistů. V době, kdy starosta Kunčar v živém vysílání pro ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden člověk, byl už střelec podle časové osy policie mrtvý.

„Pan starosta podle mých informací mluvil v médiích o muži zavřeném na záchodě někdy po čtrnácté hodině. A média už to dávno věděla, jde to dohledat z online zdrojů. Takže únik není na straně pana starosty, ale na straně policie a tím by se ministerstvo mělo zabývat,“ uvedl v Hyde Parku ČT24 místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Podrobnosti k případu:

Město pomůže pozůstalým i provozovateli restaurace

Zastupitelé ve středu schválili uvolnění půl milionu korun na okamžitou pomoc lidem, kteří po úterní střelbě v restauraci Družba přišli o své nejbližší. Pomoci chtějí i větší podniky ve městě. Vedení města bude diskutovat i o podpoře majiteli restaurace. „Uvědomujeme si, že to, co se zde odehrálo, pro něj může být likvidační,“ řekl na tiskové konferenci zastupitelstva místostarosta Jan Hrdý (ODS). O finanční pomoci pozůstalým jedná například i Frenštát pod Radhoštěm, který podobnou tragédii zažil.

Podle Hrdého ale město zatím nezná jména všech obětí. „Policie seznam nezveřejní, sbíráme ho v terénu stejně jako média,“ uvedl. Možnost podpory tak podle něj s pozůstalými probere posttraumatický tým policie, který s rodinami komunikuje.  Večer v uherskobrodském kulturním domě proběhne také benefiční koncert na podporu pozůstalým. 

Solidární dar by potom do Uherského Brodu mohl putovat z Frenštátu pod Radhoštěm. Jeho radní dnes navrhli poskytnout uherskobrodským obyvatelům 100tisícovou pomoc. Totéž udělala i radnice Uherského Brodu, když před dvěma lety ve Frenštátě vybuchl kvůli psychicky nemocnému muži panelový dům a v jeho troskách nalezlo smrt pět lidí, včetně tří dětí.

Vedle toho nabízí Frenštát i další pomoc. „Jsem v kontaktu s panem starostou, nabídla jsem mu možnost předání mých zkušeností z řešení takových situací,“ uvedla starostka Zdeňka Leščišinová. „Moc mě potěšilo, že jedna z prvních kondolencí byla právě z Frenštátu,“ dodal uherskobrodský starosta Patrik Kunčar.

Podporu rodinám obětí mohou lidé posílat na účet: 6373262/0800 nebo předávat v hotovosti na pokladně městského úřadu.