Rekonstrukce: Zastřelil osm lidí, střílel po policii a nakonec se zabil

Uherský Brod – Úterní oběd v restauraci Družba skončil pro osm lidí tragicky. Kolem půl jedné do podniku vstoupil ozbrojený muž, který měl okamžitě začít střílet. Zbraň obrátil i proti první policejní hlídce. Policisté s ním vyjednávali, v prostoru restaurace se skrýval jeden přeživší. Nakonec provedli zásah a muž se nejspíš zabil sám.

Úterní útok v Uherském Brodě

  • Po poledni vtrhnul do restaurace Družba 63letý muž
  • Útočník zastřelil osm lidí, zbraň obrátil i proti sobě
  • V době útoku kontaktoval TV Prima
  • Pozdě večer zasahovala policie v domě útočníka a vyvedla jeho manželku
  • Motiv činu zatím není znám, hovoří se o psychické labilitě útočníka

Policie se o incidentu v restauraci Družba dozvěděla v úterý ve 12:38 hod., kdy přijala oznámení, že tam vešel muž a měl začít bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Lidem prý mířil na hlavu. Některým hostům se povedlo utéct. Zhruba za deset minut dorazila na místo dvoučlenná hlídka a ve dvanáct padesát už šli po schodech do restaurace se zbraní v ruce.

„Poté, co policisté vstoupili do prostoru restaurace, útočník na ně začal pálit,“ sdělil mluvčí krajské policie Pavel Stránský. „Že nikdo z nich nebyl usmrcen nebo zraněn, považuji za šťastnou náhodu,“ dodal ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček. Uvedl také, že pachatel střílel z relativně větší vzdálenosti, kryl se za barovým pultem a byla z něj vidět jen hlava a ruka se zbraní. Na jejich ústní výzvu nereagoval. Někteří lidé v místnosti leželi, jiní seděli, nebylo zřejmé, jestli jsou živí. Hlídka vyhodnotila, že by nebyla schopna dotáhnout zákrok do konce, stáhla se a přivolala posily. Z restaurace se ještě podařilo dostat sedmatřicetileté postřelené ženě, kterou pak zdravotníci převezli do nemocnice. Podle zaměstnance podniku Martina Poláka to byla účetní, která byla v restauraci na obědě.

Svědectví muže, který útok přežil

"On začal střílet všechny lidi. Prostě střílel všechny kolem mě. Mě prostě netrefil, já jsem spadl pod stůl, a jak přebíjel, tak jsem kolem něho proběhl.

Já to vidím a já se třepu… To je prostě šílené…

Jsou tam tři místnosti. Je tam taková herna nebo něco, ale nevím, jestli tam byli lidé. Vím, že deseti lidem se podařilo utéct. My tři jsme utekli předem. Já, takový mladý kluk a paní. Sedm lidí uteklo zadem. Bohužel číšnice, která byla na place, je mrtvá.

Ten psycholog nám pomohl parádně. Já jsem s ním mluvil tři hodiny a pak jsem se ho ptal: 'Mám se jít teď naprat nebo co?' On říkal, že zkus to, ale nepůjde ti to. A měl pravdu. Já jsem si dal dvě piva, já jsem do sebe víc nedostal."

Před třináctou hodinou se o událostech dozvěděli i v blízkém Centru pohybových aktivit Delfín, kam utekli někteří lidé s tím, že se v Družbě střílí. V té době měl také útočník volat do TV Prima. V krátkém rozhovoru zmínil, že je ozbrojen, a mluvil i o rukojmích. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) z prvních závěrů vyšetřování uvedl, že v té době už měl pachatel osm lidí zabít. Na místo dorazily další jednotky a policisté zcela uzavřeli okolí restaurace.

Policejní jednotky v Uherském Brodě
Zdroj: ČT24

Vyjednávání zřejmě nikam nevedlo, policie zasáhla

S mužem se policie pokoušela promluvit. „Policejnímu vyjednavači se podařilo telefonicky zkontaktovat s podezřelou osobou a ve spolupráci s velitelem zásahu se snažil získat bližší informace o celé situaci,“ uvedl policejní mluvčí. Kolem čtrnácté hodiny se začaly připravovat členové speciálních jednotek. V jednom okamžiku rozhodl velitel zásahu, že se situace vyhrotila natolik, že je třeba vstoupit do objektu a pachatele eliminovat. V té době měl starosta města v televizi zmínit, že se v objektu skrývá jeden živý člověk. Za „upovídanost“ ministr vnitra starostu kritizoval. Schovaný člověk mohl být údajně ohrožen. Po 14:20 hod. proběhl zásah. „Zásahová jednotka vnikla do objektu a pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil. Policisté proti pachateli střelnou zbraň nepoužili,“ popsal situaci mluvčí. Po pěti minutách po policejním zásahu na místo nastoupili zdravotníci.

Z restaurace policie vyvedla jednoho živého muže, který se během útoku ukryl na záchodech. Nikdo další nepřežil. Zdravotníci se sice pokoušeli poskytnout postřeleným první pomoc, ale nakonec museli jen konstatovat smrt. Mezi zavražděnými byla třiačtyřicetiletá žena a sedm mužů ve věku 27 až 66 let. Podle zaměstnance podniku Poláka patřili zastřelení muži mezi štamgasty. Teprve v půl čtvrté odpoledne přišla od ministra Chovance první informace - potvrdila střelbu a obětí na místě.

V noci se ještě řešil dům střelce, prošetření potrvá dlouho 

Následně se rozjelo vyšetřování, veškeré práce budou trvat týdny až měsíce. Zahrnou soudní pitvy, výslechy či analýzu časového sledu. Zatím není znám motiv činu. Hlavní ohledání místa činu skončilo ve středu v ranních hodinách. Před čtvrtou hodinou ranní začali policisté vynášet z restaurace těla obětí, odvezli je do Olomouce na soudní pitvu. Vyšetřování měla doplnit prohlídka bydliště pachatele, které se nachází přibližně kilometr od Družby.

Tam ale policie narazila na jiný problém – v domě se zabarikádovala manželka útočníka, která nechtěla policii do domu pustit. Teprve po třiadvacáté hodině vnikla policie do domu násilím. Žena nakonec vyšla po zásahu z domu a za doprovodu policistů a záchranářů nastoupila do sanitky. „Přítomný lékař rozhodl, že bude žena v psychiatrické péči,“ řekl policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Žena se lečí se schizofrenií a podle Tkadlečka je komunikace se ženou složitá. Jak restaurace, tak bydliště pachatele policie uzavřela a střeží je, pro případ dalšího ohledání nebo konfrontace důkazních materiálů.

Záchranáři odvádí z bytu střelcovu manželku
Zdroj: ČT24

Během večera a noci se pak v místě útoku začali shromažďovat lidé a zapalovat svíčky k památce obětí. Pieta pokračuje i dnes.

Stav postřelené ženy je stabilizovaný

Postřelená žena se ještě v úterý podrobila v uherskohradišťské nemocnici zhruba hodinové operaci. Její stav je stabilizovaný, řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Vážně zraněnou ženu dnes lékaři dopoledne probudili z umělého spánku. Je mimo ohrožení života, s lékaři částečně komunikuje a její prognóza je dobrá. Zraněná žena zatím není schopna výslechu. Hospitalizace se odhaduje na týdny.

„V tuto chvíli můžeme konstatovat, že se podle všeho nejednalo o teroristický útok, nýbrž s největší pravděpodobností o zkratkovité jednání agresora, jenž mohl být pod velkým psychickým tlakem,“ oznámil mluvčí policie. Potvrdil, že pachatelem byl muž z Uherského Brodu bez trestní minulosti, který byl držitelem zbrojního průkazu. „Vzhledem k mimořádnosti tohoto tragického případu bude vyšetřování a úkony s ním související trvat po dobu v řádu týdnů až měsíců,“ doplnil Stránský. Co se týče manželky střelce, ta nejspíš o úmyslu svého muže nevěděla a není z ničeho podezřelá. Pokud se potvrdí hypotéza, že jediným pachatelem je muž, který si vzal život, tak bude případ procesně odložen.

Vyšetřovatelé prozatím nechtěli spekulovat, zda měl muž psychické problémy. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) měl střelec problémy se sousedy. Server Lidovky.cz s odvoláním na sousedy píše o mužově špatném duševním stavu a častých hlasitých výstupech jeho manželky. Sousedé se s ním ale moc nesetkávali, byl dlouhodobě nezaměstnaný a společnosti se stranil. Předtím pracoval i v nábytkářské firmě. „Byl to hodný člověk, dělal tam elektrikáře,“ vzpomínal jeho bývalý kolega Zdeněk Janča. Zjišťuje se také, jak je to s jeho zbrojním pasem. V restauraci měl střílet z legálně držených zbraní - z revolveru Alfa vzor 820 a samonabíjecí pistole CZ 75B. Pistole ze série CZ 75 tradičně vyrábí Česká zbrojovka Uherský Brod. Ve zbrojovce byl také zaměstnán jeho otec.