Starosta Uherského Brodu se hádá s policií i ministrem vnitra

Uherskobrodský starosta Patrik Kunčar kritizoval policii za to, že ho o průběhu včerejších událostí dostatečně neinformovala a že stále nezná jména lidí, které zastřelil útočník v restauraci Družba. Policie se proti tomu ohradila a výtku na adresu Kunčara vznesl i ministr vnitra Milan Chovanec. Podle ČTK totiž sdělováním informací v průběhu zásahu ohrozil život jednoho z přeživších.

Útok v Uherském Brodě

  • V úterý po poledni vtrhl do restaurace Družba 63letý muž
  • Útočník zastřelil osm lidí, poté zbraň obrátil proti sobě
  • Ještě před útokem muž svůj záměr oznámil telefonátem do TV Prima
  • Pozdě večer policie zasahovala ve střelcově domě a vyvedla manželku pachatele
  • Motiv činu zatím není znám, hovoří se o psychické labilitě útočníka

„Dosud neznám jména obětí. Plně rozumím starostům z okolí Vrbětic, kterým vybuchovaly za kopcem muniční sklady a nevěděli, co se děje. Stejná situace byla v Uherském Brodě,“ prohlásil jeho starosta v ranním vysílání ČT24. „Na mě se logicky obraceli občané i příbuzní možných obětí a ze strany policie byla téměř nulová informovanost. Nebýt městské policie, byl bych zřejmě poslední, kdo se dozvěděl, že v Uherském Brodě máme událost takto mimořádného rozsahu.“

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková tato slova označila za nespravedlivá. „Chápeme, že zástupce města musí být pod abnormálním stresem, nicméně policisté na místě pracují více než 20 hodin, jejich výkony jsou naprosto profesionální a je nám líto, když taková zkratkovitá vyjádření jejich práci shazují,“ prohlásila. Šéf krajských policistů Jaromír Tkadleček pak na brífinku zdůrazňoval, že policie není podřízena starostům měst.

Podobně hovoří i dozorující státní zástupce Roman Kafka: „Pan starosta jako všechny osoby jedná v dobré víře. Musím se ale zastat policie ČR. Komunikace se starostou města byla na takové úrovni, na jaké z taktických důvodů býti mohla.“

„Pan starosta nemohl dostávat informace, protože ani my jsme je neměli, pracovali jsme s tím, co jsme získávali na místě. Policie ČR může poskytovat až informace oficiální. Nemůžeme každou chvíli poskytovat informace a pak je sami dementovat, to bychom byli kritizování rovněž,“ dodala mluvčí s tím, že prvořadým cílem po identifikaci je citlivě informovat příbuzné obětí – a nikoliv primárně radnici.

Starosta prý mohl ohrozil život schovaného člověka

Kunčarovy komentáře pro sdělovací prostředky v průběhu zásahu označila za nešťastné a výhrady na adresu lidoveckého starosty Kunčara potom vznesl i ministr vnitra Milan Chovanec. Podle jeho vyjádření na Twitteru kvůli své „upovídanosti“ zkomplikoval práci policistů.

Starosta Kunčar totiž v živém vysílání na ČT24 prozradil, že se v restauraci ukrývá ještě jeden člověk: „Vím, že je tam manžel od mojí asistentky někde schovaný,“ telefonoval starosta do vysílání ve 14:16. V té době byl přitom ještě střelec naživu a ozbrojený uvnitř restaurace.   

STAN: Policie selhala, Chovancova kritika je laciná

„Nesdělil jsem nic, co by už dávno média nevěděla. Neměl jsem možnost odpoledne sledovat zpravodajství, ale to, co jsem viděl večer, když jsem si prohlížel záběry ze záznamu, tak ještě před mými slovy byly promítány záběry zásahové jednotky, která byla v okolí restaurace. Kdyby byla vevnitř puštěná televize a vrah měl možnost ji sledovat, věděl podrobně ze zpravodajství, co se bezprostředně v okolí děje,“ hájil se Kunčar. Dodal, že pouze udělal maximum pro to, aby informoval obyvatele města, aby se drželi v bezpečné vzdálenosti od restaurace Družba. „Je potřeba, aby vedení města bylo informováno dříve než novináři a přihlížející o tom, co se na území města děje.“

„Pokládám za nehorázné, jak se ministr vnitra vyjadřoval vůči našemu starostovi. Bylo mi ho až líto, když do televize říkal věci, které hodinu neplatily – protože o nich nevěděl,“ ohradil se vůči Chovancovi na zastupitelstvu také Vít Doležálek (KDU-ČSL). „Starosta je od slova starat se a mě mrzí, že mu nikdo z vedení PČR nebyl schopen dát mu informaci proto, aby mohl odpovídat občanům, kteří se na něj obraceli. Dlouhé hodiny jsme nechávali spoustu našich spoluobčanů v nejistotě.“

Za starostu Kunčara se postavilo také hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Chovancovu kritiku odmítlo jako neoprávněnou a lacinou. Naopak za nebezpečné považuje to, když je šéf města odkázán na kusé a neoficiální informace. Podle prvního místopředsedy STAN Petra Gazdíka by vedení ministerstva vnitra a policie mělo nastavit mechanismus, aby se informovanost samosprávy a spolupráce s policisty zlepšily. Starostové si totiž na neinformovanost stěžovali už víckrát. Podle STAN takto „policie selhala“ i v případě výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích.