Válková odejít nechtěla, přimělo ji vedení ANO

Praha – Rezignující ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v rozhovoru pro deník Právo uvedla ke své rezignaci, že sama odejít nechtěla. K odchodu z vedení resortu spravedlnosti ji přimělo vedení hnutí ANO. Předseda hnutí Andrej Babiš (ANO) od oznámení její rezignace zdůrazňoval, že ministryni neodvolal. Ve své reakci na slova odcházející ministryně ale konstatoval, že se společně domluvili na jejím důstojném odchodu z čela resortu. V případě, že by sama Válková nerezignovala, bylo podle Babiše hnutí ANO připraveno navrhnout její odvolání.

V rozhovoru pro Právo Helena Válková prohlásila, že dostala připravenou rezignaci na stůl, aby ji podepsala. Předtím ji ale ještě upravila, aby měl dokument všechny náležitosti i zdvořilost, na kterou byla zvyklá. „Protože jsem pochopila, že mě hnutí ANO nechce, tak jsem radši tu rezignaci nakonec napsala. Nebylo to však na tom papíře, který mi byl poslán, ale na hlavičkovém papíře,“ tvrdí Válková.

Jako hlavní důvod, proč ještě neodcházet, uvedla rozdělanou a naplánovanou práci, kterou chtěla dotáhnout. Stačilo by prý jenom několik měsíců navíc. Zásadním problémem tak bylo stanovení data rezignace na 1. března a její oznámení v době, kdy sice už se zástupci justice dohodla narovnání platů, ale ještě se třeba neuskutečnilo ani jednání se širšími zástupci nižších soudů.

Vedení ANO prý chtělo ministryni umožnit důstojný odchod

Předseda hnutí Andrej Babiš dřív tvrdil, že se Válková k odchodu rozhodla sama. „Myslím, že splnila svou roli, rozumím tomu, že je z toho unavená, je pod tlakem, z toho důvodu chce skončit,“ uvedl Babiš toho dne, kdy oznámil její konec ve vedení resortu. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v prvním únorovém týdnu s ministryní opakovaně jednal, odmítal ale, že by na ni tlačil.

Válková byla nejkritizovanějším ministrem ANO, tvrdí Babiš

Na dnešní rozhovor Válkové pro deník předseda ANO reagoval tím, že hnutí by odvolání ministryně požadovalo, kdyby sama nerezignovala. Prý se ale spolu s ní domluvil, že ministerstvo opustí důstojně. „Paní profesorka Válková byla naším nejkritizovanějším ministrem. Mnohdy bohužel oprávněně. O tom, že skončí, se mnou mluvila už několikrát, ale vždy nakonec našla důvody, proč ještě pokračovat,“ napsal Babiš České tiskové kanceláři (ČTK). „Pokud by sama nerezignovala, hnutí by stejně navrhlo její odvolání. Domluvili jsme se, že odejde důstojným způsobem. Teď tohle své přání ale zpochybňuje,“ poznamenal.

V rozhovoru pro Právo ministryně poukázala na to, že kritické články vycházely v Lidových novinách, které vlastní Babiš. Po zveřejnění jedoho takového textu na začátku února prý Válková Babišovi volala. Fakt, že nevolala přímo dotyčnému redaktorovi, považuje bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek za jasný signál, že obavy z nezávislosti médií vlastněných Andrejem Babišem jsou opodstaněné. Za Babišovu základní pracovní metodu označil „lež v přímém přenosu“.

Premiér vyčkává

Premiér Bohuslav Sobotka novinky ohledně odstoupení Heleny Válkové komentovat nechce. „Od paní ministryně Válkové jsem obdržel rezignaci na funkci a na základě ústavy jsem ji postoupil prezidentu republiky. Prezident republiky se k ní nyní musí vyjádřit a na základě vyjádření rezidenta republiky budu postupovat dále,“ prohlásil.

Válková prý skončit nechtěla (zdroj: ČT24)

Důležité podle něj je, aby nový ministr začal řešit co nejrychleji problémy resortu. „Zbytek je interní záležitostí hnutí ANO, já jako předseda vlády vycházím z koaliční smlouvy a z dodržování ústavy,“ prohlásil. Novým ministrem spravedlnosti se má stát Robert Pelikán, dosavadní první náměstek ministryně. Opozice poukazuje na to, že za současný stav resortu ale nese odpovědnost i Pelikán.

Přečtěte si:

Zemana rezignace Válkové překvapila

O stažení rezignace nicméně odcházející ministryně nepřemýšlí. Vyčkává, jak se k ní postaví prezident. Miloš Zeman minulý týden uvedl, že teprve zváží, jestli rezignaci přijme, podle něj to také může odmítnout. Před rozhodnutím se chce sejít s kandidátem na post ministra Robertem Pelikánem a se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který Pelikána navrhl. Zeman uvedl, že ho demise Válkové překvapila, protože dlouho říkala, že chce ve své práci pokračovat. Podle Babiše ale bude Zeman respektovat koaliční dohodu.

- Válková dnes také zveřejnila na stránkách ministerstva nové priority pro rozvoj justice:

  • Nezávislost a zřízení samosprávy soudnictví, která má mimo jiné vést ke zkrácení délky soudních řízení
  • Příprava nového občanského soudního řádu a nového trestního řádu
  • Zavádění a uplatňování elektronického monitorovacího systému u odsouzených i obviněných, kteří by jinak museli být stíháni vazebně
  • Reforma vězeňství související s narůstajícími počty odsouzených k nepodmíněným trestům
  • Funkční opatrovnické soudnictví
  • Elektronizace justice