Pelikánovu nominaci již dostal Sobotka. Jeho jméno vyvolává nemalý rozruch

Praha – Helenu Válkovou, která rezignuje k 1. březnu, má na ministerstvu spravedlnosti nahradit Robert Pelikán. Zatímco v předchozích případech, kdy hnutí ANO měnilo své ministry, čekal Bohuslav Sobotka na nové jméno dlouho, tentokrát je nástupce znám již v den, kdy šéf ANO Andrej Babiš rezignaci Válkové oznámil. Robert Pelikán přitom není jméno, které jako by spadlo z nebe – na rozdíl od Karly Šlechtové a Dana Ťoka. Na ministerstvu spravedlnosti působí již rok; někteří politici ho charakterizovali jako „osobního vyslance Babiše“ nebo osobu zodpovědnou „za nejstinnější stránky činnosti ministerstva spravedlnosti“.

Robert Pelikán je již na ministerstvu spravedlnosti dobře známý. Od loňského jara, kdy se ministryně Válková rozhádala se svojí původní první náměstkyní Hanou Marvanovou, sedí na druhém nejvýznamnějším křesle. Očekává se proto, že přechod bude hladký. „Nemám pocit, že by existoval antagonismus mezi mnou a paní ministryní. Vždyť my jsme přes půl roku velice úzce spolupracovali, takže myslím, že v tom není žádný problém,“ řekl Robert Pelikán České televizi. K dosavadním výsledkům úřadu se ostatně hlásí. Nic nechce měnit na dohodě o platech soudců, a to přestože k ní má výhrady i Andrej Babiš. „Já jsem na těchto věcech pracoval na své dnešní pozici, takže za nimi také stojím,“ zdůraznil však Robert Pelikán.

Robert Pelikán:

„Jestliže paní ministryně měla trošičku problém s razantností, já zas mám trochu problém s rozvážností. Budu se snažit mírnit.“

Nominovaný nový ministr spravedlnosti se chce v čele resortu zaměřit na postavení exekutorů či úpravu insolvenčního řízení, hodlá také připravit strategii justice. „Je to pro mě obrovská výzva, vyznamenání a obava, zda dokážu naplnit očekávání,“ uvedl Robert Pelikán. Jeho tématem bude také občanský zákoník, s přípravou jeho úprav však nemíní spěchat. „My na ní dále pracujeme po odborné stránce,“ ubezpečil.

O ministru Pelikánovi neslyšíme poprvé

O tom, že Robert Pelikán nakonec získá post funkci ministra spravedlnosti místo současné ministryně Heleny Válkové, se spekulovalo už na podzim roku 2013, kdy se stal členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš si tehdy Pelikána vzal s sebou na ministerstvo financí jako ředitele právní sekce. Nakonec však Pelikán nahradil loni v létě ve funkci prvního náměstka ministryně spravedlnosti Hanu Marvanovou, která odešla kvůli sporům s ministryní Válkovou. Také tehdy se už v tisku množily úvahy o tom, že Pelikán Válkovou v čele ministerstva nahradí.

Sám Pelikán tehdy svůj rychlý příchod na ministerstvo spravedlnosti v rozhovoru pro Denik.cz popsal následovně: "Semlelo se to tak, že jsem mluvil s panem ministrem Babišem a on mi řekl, abych sem šel. Byl jsem proti, protože jsem měl na ministerstvu financí rozdělanou práci. Asi za čtvrt hodiny jsem s překvapením pozoroval, jak souhlasně kývu hlavou.„ Pelikán následně souhlasil s tím, že Andrej Babiš má ve smyslu přesvědčovacích metod opravdu “podivné kouzlo". 

Babiš: Pelikán má dobré renomé

A co na to ostatní politici, aspoň ti, kteří se zatím k osobě Pelikána vyjádřili? Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury je Robert Pelikán „osobní vyslanec Babiše“ a byl vyslán s cílem převzít resort. „Jeho kvalifikací je to, že je věrný Andreji Babišovi,“ tvrdí Stanjura. „Vnímáme to jako mocenský zápas jednotlivých stavovských komor či lobbistických skupin, které se střetávají v zájmech kolem ministerstva spravedlnosti,“ komentoval dění okolo ministerstva poslanec KSČM Stanislav Grospič.  

Šéf hnutí ANO Adrej Babiš nicméně v pondělí o situaci v resortu jednal už s hlavou státu. Jeho kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán se s prezidentem sejde po návratu Miloše Zemana ze zahraničí. Babiš má však za to, že Pelikán, kterého už kritizovali členové opozice, má dobré renomé a že justici dá především určitou koncepci. Pan prezident sice podle Babiše vyslovil nějaké názory, že Pelikán je v rámci novely občanského zákoníku trošku revolučnější, ale to ještě nic zásadního nemusí znamenat. Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, naopak prohlásil, že „každý ví, že za nejstinnější stránky činnosti ministerstva spravedlnosti je zodpovědný právě náměstek Pelikán“. 

Podle opozice nese Pelikán velkou zodpovědnost za stav resortu. „Pan Pelikán několik posledních měsíců na ministerstvu spravedlnosti působil ve funkci prvního náměstka, to znamená, že se nemůže zcela distancovat od toho, co se na ministerstvu odehrávalo,“ poznamenal k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nový ministr musí podle něj zajistit naplnění podmínek smíru se soudci a státními zástupci a zároveň dohnat resty úřadu.

Podle bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka může vést případný nástup Pelikána na post ministra ke konfliktům s šéfy Nejvyššího soudu. „On je synem profesorky Pelikánové, což je v rámci justice jiná skupina, než do které patří současní šéfové Nejvyšších soudů, a proto jsme sledovali v posledních dnech tu dojemnou snahu zachránit paní profesorku Válkovou ve funkci,“ řekl Blažek.

Blog zablokoval Pelikánovi členství v Českém telekomunikačním úřadu

Osoba Roberta Pelikána už lecjaký rozruch vzbudila i v minulých letech. V srpnu 2012 jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek ale posléze Pelikánovu nominaci stáhl. V tisku se spekulovalo o tom, že důvodem byl Pelikánův blog, na kterém advokát kritizoval politiku vlády, jejího premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

„Veřejně tu prohlašuji, že si i já myslím, že si Miroslav Kalousek s velkou pravděpodobností nakradl hezké miliardy. Dal bych to tisknout, ale je mi líto peněz,“ uvedl tenkrát na blogu Pelikán. Kalousek tehdy k tomu sdělil: „Jestli je pan Pelikán přesvědčen, že vláda Petra Nečase strká velké peníze kmotrům a že ministr financí je zloděj, tak by se od takových lidí neměl vůbec nechat jmenovat do funkce. Měl by počkat například na vládu pana Babiše.“

Ať na to Pelikán čekal, nebo ne, na ministerstvo financí si ho Babiš každopádně vzal. Na ministerstvo spravedlnosti také. A nyní ho tedy zřejmě dosadí i na post ministra spravedlnosti.

Výroky Pelikána vzbudily nevoli i u nejvyššího státního zástupce

Na ministerstvu spravedlnosti měl Pelikán dosud mimo jiné na starosti novelizaci občanského zákoníku. Ten hlasitě kritizoval už předtím, než nabyl počátkem roku 2014 účinnosti. Ve čtyřčlenné expertní komisi, s níž Pelikán změny zákoníku konzultuje, zasedá jeho matka Irena Pelikánová.

V polovině loňského srpna vyvolal pozornost spor mezi náměstkem Pelikánem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který se týkal změn v návrhu zákona o státním zastupitelství. Zeman se veřejně ohradil proti Pelikánovým úvahám o tom, že žalobci mají být více kontrolováni exekutivou, aby z nich nevznikla „čtvrtá moc ve státě“. 

Kdo je Robert Pelikán

Robert Pelikán (1979) pochází z právnické rodiny, jeho matkou je známá profesorka a soudkyně Irena Pelikánová, která působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU; otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. Robert Pelikán chtěl původně studovat filozofii, absolvoval ale roku 2003 nakonec Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde dodnes přednáší. Roku 2010 zde získal titul doktora práv a o rok později Ph.D. Odborně se věnuje především civilnímu a obchodnímu právu.

Začínal jako advokátní koncipient v kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., poté byl advokátem v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters a nakonec spoluzaložil advokátní kancelář Vrána & Pelikán. Po vstupu do veřejné správy si nechal výkon advokacie pozastavit.

Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Jako advokát zastupoval mimo jiné rodinu, jejímuž synovi v létě 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty. Později například hájil město Karlovy Vary ve sporu se skupinou firem o vlastnictví sportovně-kulturního centra KV Arena.

Robert Pelikán je rozvedený, má syna a rád jezdí na kole a cvičí jógu.

Vydáno pod