Válková rezignovala, Babiš chce za ministra Pelikána

Praha – Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) předala předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi svou demisi. Skončí k 1. březnu. Babiš původně očekával, že Válková odchod oznámí včera. Babiš již během dne předal premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) nominaci na nového ministra spravedlnosti. Měl by jím být současný první náměstek Robert Pelikán.

Helena Válková (ANO) potvrdila, že na ministerstvu končí. Premiérovi Sobotkovi už předala svou rezignaci. Andrej Babiš dnes dopoledne potvrdil, že jsou na rezignaci domluveni, pro tento krok se měla ministryně rozhodnout sama a měla to oznámit včera. Babiš uvedl, že rozumí, že je unavená a chce skončit. „Ministryně resort řídila a možná bylo potřeba víc důrazu. Ona se snažila komunikovat se všemi, každého chtěla vyslechnout, ale v určitých chvílích bylo potřeba rozhodnout a odrazit všechny vlivy, které na ni útočily,“ zdůvodňuje Babiš, i když odmítá, že by šlo o manažerské slehání, které by stálo za rezignací. Zdůraznil přitom, že ministryně nebyla odvolána.

Poté, co Andrej Babiš oznámil konec již třetí zástupkyně svého hnutí ve vládě a současně její zdravotní indispozici, vyjádřila se Helena Válková alespoň písemně. Je přesvědčena, že v čele ministerstva učinila maximum možného. Poukázala na lepší čerpání evropských dotací či zahájení vězeňské reformy. Zdůraznila, že odchází s pocitem, že se jí podařilo prosadit některé změny, a očekává, že v reformách bude pokračovat její nástupce. „Jakmile se uzdravím, budu pokračovat ve své práci v Poslanecké sněmovně,“ dodala končící ministryně.

Faltýnek: Odchází po dohodě

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který minulý týden s ministryní opakovaně jednal, odmítl, že by na ni tlačil. S myšlenkou na odchod podle něj přišla sama. „Já jsem s ní o tom hovořil ve čtvrtek večer, kdy jsme se bavili o dalším postupu, a kolegyně Válková mně řekla, že chce skončit v řízení ministerstva spravedlnosti – z několika důvodů,“ řekl v Interview ČT24. Ministryně podle něj rezignuje po vzájemné dohodě s hnutím.

„Bohužel žádné velké úspěchy nevidím, paní ministryně odvolala tři své náměstky, dostala se do sporu se šéfem Vězeňské služby,“ zhodnotil bývalý šéf resortu a europoslanec Jiří Pospíšil s tím, že ministerstvo je dnes personálně vyprázdněné.

Andrej Babiš naznačil, že Válková měla rezignaci oznámit již včera. Komplikace ale přineslo její onemocnění, kvůli kterému skončila v nemocnici. Včerejší demise měla být pro Válkovou výhodná z toho důvodu, že by odcházela s čistým štítem. Zrovna se jí totiž povedlo dohodnout kompromis v případě doplacení platů soudců. „Chtěl bych jí poděkovat. Bylo to pro ni velice náročné. Odvedla maximální úsilí, nasazení, pracovala velmi vytrvale. Snažila se prosadit zákony, které v našem systému legislativního procesu jsou velmi složité,“ dodal Babiš.

Předseda ANO potvrdil, že o nástupci v podobě prvního náměstka Roberta Pelikána už hovořil i s prezidentem Milošem Zemanem. „Prezident vyjádřil nějaké názory, že Pelikán je v rámci novely občanského zákoníku revolučnější. Domluvili jsme se, že ho Pelikán navštíví po návratu ze zahraniční cesty,“ řekl Babiš. Poté předal premiérovi nominaci Pelikána na ministerský post. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Miloš Zeman bude chtít s Robertem Pelikánem předem osobně hovořit.

Přečtěte si, jaký byl rok v resortu ministerstva spravedlnosti Heleny Válkové.

Prezident Zeman čeká demisi k 1. březnu

Helena Válková svůj resort opustí k prvnímu březnu. Prezident Miloš Zeman uvedl, že právě k tomuto datu demisi očekává, nic proti ní nenamítá. Dopoledne o budoucnosti resortu jednali poslanci hnutí ANO. Ve sněmovně by Válková měla najít jiné uplatnění. „Vyjádřila přání, aby mohla působit v bezpečnostním výboru a ústavně právním výboru a věnovat se oblasti justice, a poslanecký klub ji v této žádosti podpoří,“ uvedl Jaroslav Faltýnek (ANO).

Válková měla osobně na dnešním jednání poslanců představit souhrn své práce, ale kvůli nemoci nedorazila. Už po včerejším setkání s prezidentem Milošem Zemanem si stěžovala, že má asi zápal plic, o téže chorobě hovořil také Jaroslav Faltýnek. Helena Válkové, která včera s prezidentem mluvila i o svém působení v čele ministerstva, také vyjádřila znechucení z dění kolem své osoby.

Nástupcem má být náměstek Pelikán

Už probíhala i jednání o nástupci v úřadu ministra spravedlnosti. Babiš chce, aby se jím stal Robert Pelikán, který zatím figuruje jako první náměstek na ministerstvu. Oceňuje totiž, jak zvládl pozici, do níž nastoupil v době, kdy byly problémy s náměstky, a ministryni pomohl.

Profil Roberta Pelikána

Na podzim 2013 se stal Robert Pelikán členem Rady ekonomických poradců hnutí ANO. Média v návaznosti na to psala, že Pelikán bude Babišův kandidát na ministra spravedlnosti. Nicméně předseda hnutí Andrej Babiš si Pelikána po volbách vzal s sebou na ministerstvo financí, kde vedl právní sekci.

Na ministerstvo spravedlnosti přešel v červnu 2014, když nahradil odstupující první náměstkyni Hanu Marvanovou, která měla spory s ministryní Válkovou. Na ministerstvu spravedlnosti má na starost třeba novelizaci občanského zákoníku, který hlasitě kritizoval ještě před nabytím jeho účinnosti v lednu 2014. Naopak kritiku si sám vysloužil ze strany nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za to, že v souvislosti se změnami v zákoně o státním zastupitelství žalobci Pelikán řekl, že zastupitelství mají být více kontrolována exekutivou, aby z nich nevznikla „čtvrtá moc ve státě“.

Robert Pelikán se narodil v roce 1979, vystudoval Právnickou fakultu UK, kde získal titul Ph.D. v roce 2011. S politikou se poprvé úžeji setkal v srpnu 2012, kdy jej ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) nominoval na člena rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), ale posléze nominaci stáhl. Matka Roberta Pelikána, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová, působí od května 2004 jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU a zasedá ve čtyřčlenné expertní komisi, s níž Pelikán konzultuje změny občanského zákoníku.

Koaliční strany výměnu nekomentují, opozice kritizuje Babiše i Pelikána

Koaliční partneři, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), řekli, že je to záležitost hnutí ANO a nechtějí to momentálně komentovat. Opozice se vyjádřila kriticky. Miroslav Kalousek (TOP 09) výměnu za Pelikána označil za cestu z bláta do louže. „Robert Pelikán byl ten, který kritizoval Miroslava Kalouska za jeho korupční manýry, a chápu, že Kalousek takto reaguje,“ oponoval Babiš. Termín z bláta do louže použil k hodnocení výměny v čele ministerstva spravedlnosti také člen sněmovního ústavně právního výboru z TOP 09 Martin Plíšek. Současně kritizoval postup ANO. „Nebylo dohodnuto, jestli podá demisi nebo bude odvolána,“ poukázal a Babišův postup označil za „velmi nekorektní“.

Proti výměně na ministerstvu se vyjádřil i předseda TOP 09. „Zdá se, že dneska nebo zítra dojde k tomu, že se Andrej Babiš zbaví ministryně své vlády, odstraní ji z ministerstva spravedlnosti, ale jak slyšíme, bude nahrazena svým náměstkem Robertem Pelikánem, což ovšem vede k úsměvu odborné veřejnosti, neboť každý ví, že za nejstinnější stránky činnosti ministerstva spravedlnosti je zodpovědný právě náměstek Pelikán,“ poznamenal Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Smířlivější k Robertu Pelikánovi je předseda ODS Petr Fiala, jenž se však ostře vymezil vůči Andreji Babišovi a načasování oznámení výměny ministryně spravedlnosti. „Pokud paní ministryně opravdu leží se zápalem plic v nemocnici, tak mně připadá nevkusné tematizovat její údajnou rezignaci ze strany pana předsedy hnutí ANO,“ řekl Petr Fiala. Kritizoval ale i samotnou Válkovou, jež podle něj nebyla schopna resort zvládnout. „Bylo to naprosto chaotické personální řízení resortu,“ odkázal Petr Fiala na někdejší spory Válkové s její bývalou první náměstkyní Hanou Marvanovou či problematické odvolání ředitele Vězeňské služby. Helena Válková také podle Petra Fialy „prakticky nepředkládala žádné návrhy zákonů“.

Bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek, který v posledních měsících kritizuje předsedy vrcholných justičních orgánů, očekává od ohlášeného nového ministra Pelikána, že se právě proti předsedům soudů postaví. „Je synem profesorky Ireny Pelikánové, což je v rámci justice jiná skupina, než do které patří současní šéfové nejvyšších soudů. Proto jsme sledovali v posledních dnech dojemnou snahu zachránit Helenu Válkovou ve funkci.“

Představitelé soudů se Válkové zastávají

Odstoupení ministryně Válkové se mezi odbornou veřejností nesetkalo s pochopením. Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová uvedla, že výměna ministra spravedlnosti mimo volby narušuje činnost justice. U Válkové ale Zemanová neví o selhání, kvůli kterému by ministryně musela odstoupit. Naopak ocenila, že s Válkovou bylo možné diskutovat i v otázkách, na které měla stavovská organizace soudců jiný názor.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa už včera označil Válkovou za korektní a kultivovanou političku, dnes ale připojil, že obsazení ministerského postu je věcí vlády a politiků. Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala stála Válková před náročnými úkoly, k otázkám platů v justici podle něj přistoupila odpovědně. 

Dlouhodobě nemá Válková ve vládě příliš silnou pozici - čelí kritice za údajnou destabilizaci úřadu i za neplnění legislativních úkolů. Půjde už o třetí změnu ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), která se týká členů ANO. Zatímco Věra Jourová se vzdala funkce na ministerstvu pro místní rozvoj kvůli bruselskému angažmá, Antonín Prachař rezignoval na vedení ministerstva dopravy s tím, že „nechce dál podléhat tlaku médií a opozice“.