Švýcarská policie zadržela šéfy katalogových firem, které podváděly i v Česku

Ženeva/Praha - Švýcarská policie zatkla šest švýcarských a německých šéfů čtyř takzvaných katalogových firem, které podnikatelům a institucím, včetně českých, nabízejí registraci v evropských databázích. V nabídkách uváděli, že zápis je zdarma, přesto pak začali firmám posílat faktury zpravidla na částku kolem 1 000 eur (asi 26 000 korun). V Česku je poškozených několik set a jsou mezi nimi i úřady financované z veřejných rozpočtů. Kolik peněz katalogové firmy získaly od lidí celkem, si málokdo troufá odhadnout. Společnosti operovaly zřejmě i mimo Evropu a škody mohou jít do milionů eur.

Zatčené šéfy katalogových firem policie sledovala od roku 2005, pak následovaly domovní prohlídky a zatčení. „Zajistili jsme obsáhlý důkazní materiál. Viníme je z nekalé hospodářské soutěže a podvodu. Poškozených je několik tisíc,“ uvedl mluvčí Úřadu vyšetřování policie v kantonu Lucern Simon Kopp.

V Česku mají lidé nejvíce zkušeností s firmou Intercable Verlag AG. Mezi další patří NovaChannel AG, Premium Recovery a Maiwolf Holding. Podle Davida Ondrejkoviče ze sdružení Společná obrana se jednalo o klasické výpalné. „Zaplať, máš pokoj. Nezaplať, budou se táhnout soudy, budeš platit daleko víc. Takže princip výpalného jak vyšitý.“

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Mezi postiženými jsou například i městské a obecní úřady, divadla, školy či nemocnice. „Za minulého vedení jsme podepsali smlouvu se švýcarskou firmou, zaplatili jsme dvě faktury za necelých 50 000 korun,“ uvedla mluvčí Pardubického kraje Magdalena Navrátilová.