Klaus: Někteří politici Věcí veřejných jsou obohacením této země

Ostrava – Vít Bárta je šikovný politik a Josef Dobeš je nejlepším polistopadovým ministrem školství. Taková byla slova prezidenta republiky Václava Klause v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Podle Klause se strana Věcí Veřejných po roce působení v Parlamentu stabilizuje a podařilo se jí dosadit do vládních a parlamentních pozic některé politiky, kteří jsou obohacením této země.

Prezident Václav Klaus je toho názoru, že strana Věcí veřejných se po roce působení v Parlamentu a vládě do jisté míry stabilizuje. Za tu dobu ale už stihla dosadit do české politiky osobnosti, které jsou obohacením této země. V této souvislosti se Klaus zmínil o Vítu Bártovi jako o bystrém a šikovném politikovi a to i přes to, že o něm Bárta na nahrávce z neformálního jednání Věcí veřejných prohlásil, že udělá, co mu řekne.

Jako další osobnost vyzdvihl Klaus místopředsedu VV a ministra školství Josefa Dobeše. „Ministr školství pan Dobeš je určitě nejlepším polistopadovým ministrem školství, kterého jsme tady zatím měli,“ konstatoval Klaus. Dobeš, který v posledních dnech čelil velkému tlaku ve spojitosti s odvoláním Ladislava Bátory, má i v této kauze Klausovu podporu. Ten celou kauzu považuje za zástupný útok na jeho osobu.

Přitom ještě před rokem prezident Věci veřejné a další nové strany velmi tvrdě odsuzoval:
„Nové strany, neznámé, nedefinované, prázdné, bez členské základny, ty jsou největším nebezpečím demokracie.“ (citace Václava Klause)

Václav Klaus:

„Někteří lidé, kteří si netroufnou plně na mě, si nacházejí o kousek dál ve společenském postavení slabšího partnera a s ním se snaží utkávat s obrovskou výhodou mediální převahy… Chudák pan Bátora je zástupná figurka.“

Klause vývoj politiky v Česku netěší

Ačkoliv současnou vládou zmítá více či méně krize, chce Klaus zůstat tím, kdo se bude pokoušet přispívat k tomu, aby vláda nadále existovala. „Nezříkám se této vlády, kterou jsem jako prezident republiky jmenoval. Nemám pocit, že v dané chvíli existuje nějaká alternativa,“ ubezpečil Klaus. Zároveň podpořil premiéra Petra Nečase se slovy, že je Nečas ve své slabosti démonizován.

Prezident tak narážel na porovnávání výraznosti Nečase s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. „Je to vždycky tak, že ta strana, která nemá tu dominantní vládní zodpovědnost, tak vždycky hraje takovou trošku vyděračskou politiku, protože ona nenese tu hlavní tíhu a zodpovědnost za to, když se ten projekt sesype. Proto se snadněji hraje panu Kalouskovi než panu Nečasovi,“ říká ze své zkušenosti Klaus.

Schwarzenbergovo jednání není moc aristokraticko-knížecí

V rámci chvály a kritiky se Václav Klaus také zmínil o jednání a postupech ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten podle Klause nezapracoval do vládní koncepce zahraniční politiky, o které se na jednání vlády rozhořel velký politický spor mezi ODS a TOP 09, zásadní připomínky z Hradu. „Dali to panu ministrovi k přepracování, on na to ani nesáhl a poslal to znovu zpátky,“ uvedl Klaus.

Při setkání s diplomaty pak s ním ministr Schwarzenberg podle Klause nezačal polemizovat. „Toho on schopen není. Je bohužel schopný utrousit nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká. A to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není,“ poznamenal prezident.

Vydáno pod