Gigantický podvod na Aukru: Zákazníci zřejmě přišli o miliony

Zlín - Provozovatel internetového aukčního portálu Aukro.cz má podezření, že trojice prodejců starožitností podvedla několik desítek lidí. Škodu společnost odhaduje zhruba na tři miliony korun, což by znamenalo největší podvod v historii aukčního portálu. Trojice podezřelá z podvodu vystavovala na Aukru sběratelské unikáty, požadovala platbu předem, ale vydražené věci jejich noví majitelé údajně většinou nedostali.

„Podvodné prodeje odhalili naši pracovníci, kteří zajišťují bezpečnost celého aukčního systému,“ uvedla mluvčí provozovatele Aukra Lenka Hanušová. Firma už podle ní oslovila všechny, kteří s prodejci obchodovali a mohli se obětmi podvodů stát. Jejich počet jde do několika desítek. Společně s poškozenými nyní firma shromažďuje podklady potřebné pro policejní vyšetřování. Podvedeným garantuje Aukro.cz náhradu škody do 20 tisíc korun v případě, že podvod policii ohlásí.

Kriminální policie zatím vyšetřování nezahájila, nicméně případem se už zabývá. „Naši pracovníci o tom informace mají a probíhají konzultace s technickými zaměstnanci Aukra,“ vysvětlila mluvčí kriminálky Pavla Kopecká. Další kroky by podle ní měly následovat po Velikonocích.

Údajní podvodníci se zaměřili pouze na kategorii starožitností. Dá se na nich totiž slušně vydělat, položky dražené v této sekci obvykle dosahují vyšší ceny.

Společnost Aukro provozuje největší internetový aukční portál v zemi a v současné době má 1,7 milionu uživatelů. Během loňského roku se jeho prostřednictvím prodalo více než deset milionů předmětů v hodnotě 4,2 miliardy korun.

Policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod