Gorila Kijivu z pražské zoo porodila svého třetího potomka

Praha - Gorila Kijivu dnes dopoledne v pražské zoologické zahradě porodila své třetí mládě. Potvrdil to ředitel zahrady Miroslav Bobek. V minulých letech přivedla Kijivu na svět samičku Moju a samečka Tatua. Podle Bobka gorila porodila přímo před očima návštěvníků, porod trval jen asi deset minut. Mládě spatřilo světlo světa v 10:51. Matka i mládě jsou podle prvních informací v pořádku a pavilon je dočasně uzavřen.

Podle chovatelky Šárky Hanzálkové se ještě při snídani gorily chovaly normálně. První příznaky blížícího se porodu chovatelé zaznamenali kolem 10:40. Kijivu začala být nervózní, stejně jako ostatní gorily, které kolem ní chodily a pozorovaly ji. „Samotný porod byl velmi rychlý, během dvou vteřin bylo mládě venku,“ řekla Hanzálková. Mládě, které je velké asi jako lidské novorozeně, vzala do náručí a po několika minutách se poprvé napilo.

Kijivu s mládětem zůstane spolu s tlupou

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

„Je to již její třetí porod, třetí mládě. Stará se o něj velice hezky,“ dodala ošetřovatelka. Nový přírůstek do tlupy velmi zajímá mláďata Tatua s Mojou. Především Tatu, který ještě porod neviděl, se snaží na sourozence sahat a olizovat ho. Gorily budou nyní mít normální režim jako dosud, Kijivu s mládětem zůstane společně s tlupou. Jestli je nový přírůstek holčička nebo chlapeček, zjistí ošetřovatelé pravděpodobně až po několika týdnech.

Porod se uskutečnil v termínu, v jakém jej chovatelé očekávali, tedy v druhé polovině dubna. Už na začátku dubna však Kijivu začala stavět hnízda a nalily se jí prsy, takže ošetřovatelé byli v pohotovosti. Rizikového porodu se prý neobávali, protože je Kijivu zkušená matka a rodina goril v pražské zoo je na odchov mladých zvyklá.

Tatu se narodil na jaře 2007 a Moja v prosinci 2004

Sameček Tatu se Kijivu narodil na jaře 2007, jeho sestřička Moja pak v prosinci 2004. Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných a v Praze získaly velkou popularitu. Kijivu do Prahy přišla v rámci mezinárodního chovného programu z australského Sydney, otec mláďat Richard je z Británie.

Spolu s Kijivu tvoří pražskou skupinu goril ještě samice Kamba a Shinda. Mládě Kamby zemřelo před čtyřmi lety při porodu. Shinda nemohla zabřeznout kvůli antikoncepčnímu tělísku, které jí dali chovatelé v Austrálii. I když jeho životnost už vyprchala, chovatelé ji v zabřeznutí už nedávají naději.

  • Gorila Kijivu se svým třetím mládětem autor: Miroslav Bobek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1598/159784.jpg
  • Moja zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1298/129728.jpg