Školka možná ustoupí novostavbě

Praha – Mateřská škola v Praze 10 Bohdalci pro 120 dětí zřejmě podle plánu radnice ustoupí bytům. Školka uprostřed zeleně je už šest let prázdná a chátrá. V metropoli přitom rodiče marně hledají místa pro dva tisíce svých dětí. Jednotná koncepce pro celé město neexistuje, jednotlivé části nespolupracují a do mateřinky se dostane jen ten, kdo má v místě trvalé bydliště. A Praha 10 má školek dost.

„Na školku se koukám v podstatě z okna, ale je zavřená a já mám teď problém umístit dítě do jiné školky,“ stěžuje si matka dvouletého dítěte Daria Matějková. Jana Komrsková, která se nastěhovala do novostaveb v okolí školky, dokonce před rokem radnici nabízela pomoc s provozováním. Starosta ji odmítl. „Podle jejich demografických průzkumů se už žádný babyboom nechystá, takže nemá smysl takhle velkou školku otevírat,“ komentuje vyjádření radnice zájemkyně o provozování školky Jana Komrsková.

Ve skutečnosti ale už v listopadu 2007 radní Prahy 10 rozhodli, že místo školky budou byty. Návrh na změnu územního plánu na rok 2012 už leží na magistrátu. „Mohu potvrdit, že takový návrh tady máme, teď je to ve fázi, že se zpracovává,“ řekl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Jiří Wolf. Návrh se navíc projednává mezi prioritami. To znamená samostatně a s možností zkrátit termíny na projednání.

Reportáž Františka Kramáře a Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)