Soud zprostil exšéfa SŽDC obžaloby z nevýhodného uzavření smluv

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně zprostil obžaloby bývalého šéfa Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka. Státní zástupce ho vinil z uzavření nevýhodné smlouvy na nákup elektrické energie. Podle žalobce mohl způsobit škodu ve výši 439 milionů korun. Za pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozilo až osmileté vězení. Případem se bude zabývat odvolací soud, státní zástupce Tomáš Černý se proti rozhodnutí na místě odvolal.

„Skutek se stal, ale není trestným činem,“ konstatovala předsedkyně senátu Helena Králová. Kvůli složitosti případu ale rozsudek na místě neodůvodnila. Strany si tak musí počkat až na jeho písemné vyhotovení. „Samozřejmě jsem rád, že to takto dopadlo. V průběhu celého soudního líčení nezazněly žádné argumenty, které by měly podporovat názor státního zástupce,“ uvedl po vyhlášení verdiktu Komárek. „Jsem rád, že se potvrdilo, že všechny ty věci proběhly v pořádku,“ dodal.

Policie se případem začala zabývat v létě 2010. Kriminalisté došli k závěru, že Komárek v prosinci 2008 uzavřel smlouvy na odběr elektrické energie pro roky 2010 a 2011, přestože věděl, že ceny ve smlouvách neodpovídají tržním cenám. Kdyby byla energie odebrána, mohla by být škoda minimálně 439 milionů korun. Ke způsobení škody nedošlo kvůli tomu, že společnosti České dráhy a ČD Cargo, kterým měla SŽDC energii prodávat, s ní smlouvy nakonec neuzavřely.

Podle žalobce Komárek vývoj cen průběžně sledoval a nechal si zpracovat přehled vývoje na burze, navíc věděl o poklesu cen kvůli nastupující ekonomické krizi i o tom, že může výběrové řízení zrušit. Komárek se naopak hájil tím, že neměl o cenách přehled, k dispozici prý neměl ani žádné analýzy. Smlouvy podepsal, protože odborníci ze SŽDC k nim neměli žádné výhrady. Experti podle něho měli také informace, že cena bude opět narůstat, a proto považovali fixní cenu za odpovídající.

Cena elektřiny podle Komárka vzešla z výběrového řízení bez uveřejnění, ve kterém oslovili sedm společností. SŽDC ale tehdy obdrželo nabídky pouze dvě. Společnost Moravia Energo ovšem nedodržela zadávací dokumentaci, a proto byla vyřazena. Jedinou nabídkou tak zůstala ta od firmy ČEZ, kterou nakonec SŽDC akceptovalo. Ve smlouvě se počítalo s fixní cenou elektřiny na celé tři roky. Cena elektřiny nicméně razantně klesla a České dráhy a ČD Cargo ji za fixní cenu odmítly odebírat. Po roce pak dráhy uzavřely díky novele energetického zákona vlastní kontrakty.