Rusnok chtěl nechat správu státní kasy Kalouskovu muži. Dostal košem

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok pokračuje v jednáních s možnými kandidáty na ministry. Šéf Potravinářské komory Miroslav Toman přijal místo ministra zemědělství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, post ministra zdravotnictví dnes Rusnok nabídl Martinu Holcátovi, který působí jako náměstek v pražské Fakultní nemocnici Motol. Holcát si vyžádal čas na rozmyšlenou, stejně jako možný adept na ministra dopravy Jaromír Schling. Nabídku stát se ministrem kultury obdržel někdejší šéf ČT Jiří Balvín, místní rozvoj může řídit stávající náměstek Daniel Braun. Možnost vést resort práce a sociálních věcí odmítl z osobních důvodů exministr Petr Šimerka, košem dal Rusnokovi také současný náměstek ministra financí Jan Gregor, který mohl spravovat státní kasu.

Po ministrovi vnitra Martinu Pecinovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové vnesl dnešek jasno i do obsazení resortu zemědělství, který povede šéf Potrafinářské komory Miroslav Toman. „Jsme na to připraveni, že to bude na krátkou dobu, a věříme, že to skončí volbami,“ komentoval svoje rozhodnutí Toman. S přijetím nabídky podle svých slov dlouho neváhal. „Je potřeba, aby ministerstvo zemědělství fungovalo dál. Já se v tom resortu pohybuju dlouhou dobu. Je to moje práce,“ vysvětlil své rozhodnutí.

Toman má čtyři priority - odstraňování škod po povodních, dojednání společné zemědělské politiky, přípravu rozpočtu a hlídání kvality potravin. O Tomanově možném působení ve vládě se v minulých dnech mluvilo. Kvůli ministerskému angažmá přeruší své působení v čele Potravinářské komory. Nahradí ho statutární zástupce. Zemědělci přijali jméno nového ministra vesměs kladně, oceňují ho jako odborníka znalého resortu. Šéf Agrární komory Jan Veleba řekl, že po osmi ministrech je Toman prvním odborníkem v této funkci.

S pověřeným premiérem jednal v Kramářově vile také bývalý náměstek ministra zdravotnictví Martin Holcát. Do pondělí má Rusnokovi říci, jak se rozhodl. „Nepochybně je to velká výzva,“ sdělil Holcát s tím, že vše musí důkladně zvážit, protože funkce by mu zasáhla do profesního i osobního života. 

Podle serveru Aktuálně.cz nabídku na vedení ministerstva průmyslu dostal Jaroslav Ungerman z Českomoravské konfederace odborových svazů. On sám později uvedl, že je na dovolené a nic komentovat nebude. Nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj v Rusnokově vládě dostal podle informací ČTK dosavadní 1. náměstek ministra Jankovského Daniel Braun.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Rusnok se ráno sešel se spisovatelem Pavlem Kohoutem. Kohout nechtěl jednání komentovat. Řekl jen, že vše napíše do svého sobotního fejetonu, který vychází v jednom z českých deníků. Spekuluje se o tom, že mohl dostat nabídku na post ministra kultury. Do Kramářovy vily dorazil krátce před polednem i odborový předák Jaroslav Zavadil. Ten Rusnoka navštívil už včera, nicméně stále prý platí to, že o žádný post v jeho vládě nestojí. Rusnokovi prý přišel říct, že vytváření úřednické vlády považuje za správné - i když ideálním řešením celé situace by byly předčasné volby. 

Do Kramářovy vily přijela i bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová. Novinářům řekla, že ani ona nemá ambice se do čela ministerstva vrátit. Po odjezdu potvrdila, že žádnou nabídku ani nedostala.

Rusnoka jmenoval prezident Miloš Zeman v úterý. Designovaný premiér chce vládu sestavit do dvou týdnů; jednání v Kramářově vile tak budou pokračovat. Rusnok nadále věří, že jeho vláda může uspět při hlasování o důvěře. Počty přitom hrají proti němu. Nic ale podle něj není jisté, zejména co se týče prohlášení koalice. „Sněmovna je dnes tak fragmentovaná, že jednou jsou poslanci v jakési koalici, jednou nejsou. Osobně tomu příliš nevěřím, ale ověřit to může přirozeně jen hlasování,“ uvedl Rusnok v Událostech, komentářích.

O dalším postupu po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem bude dnes jednat širší vedení ODS, tedy strany, která již oznámila, že nové vládě důvěru nevysloví. Výkonná rada občanských demokratů se má sejít v 18:00 v pražském sídle strany.

Vydáno pod