Kalousek kvůli němu přistavil cisternu, Torubarov je teď na svobodě

Moskva - Ruský soud propustil podnikatele Alexeje Torubarova z vazební věznice. Doba vazby stanovená zákonem totiž vypršela. Informoval o tom server Lidovky.cz. Byznysmen je stíhán za vydírání důstojníka tajné služby a podvody, kvůli nimž mu hrozí až pět let za mřížemi. Právě Torubarova se snažil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek začátkem května blokovat na letišti cisternou. Rus ale nakonec odletěl.

Do doby věznění ruské úřady podle obhájce Eduarda Iseckého započítaly čtyřměsíční vazbu v Rakousku a čtrnáctiměsíční v Česku, napsal server Lidovky.cz. Přípustná doba vazebního stíhání bez soudu je v Rusku půl roku. Torubarovova obhajoba si prý na nepřípustnou délku věznění stěžovala a soud v úterý večer její žádosti vyhověl.

„Musel podepsat slib, že neopustí Volgograd a bude se muset zdržovat na předem určené adrese u svých rodičů. Když k nim nečekaně přijel, bylo to velmi dojemné setkání,“ popsal serveru Iseckij.
   
Podnikatel byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, Torubarov naopak tvrdí, že ho vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V ČR žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě a byl do Ruska vydán. 

Miroslav Kalousek
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Torubarova kauza vyvolala mezi českými politiky rozepře

Kalousek chtěl zastavit Torubarův odlet z Prahy do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ten jeho vydání povolil, aniž by bylo rozhodnuto o azylové žádosti.

Ministr se hájí tím, že vydání povolil v souladu s trestním řádem a poté, co extradici schválily krajský, vrchní i Ústavní soud. 

Ministerstvo spravedlnosti plánovalo v červenci zajistit českým diplomatům navštěvu ruského podnikatele ve volgogradské vazební věznici a ověřit, v jakých podmínkách zde stíhaný muž přežívá. Návštěvu Česku nabídla ruská prokuratura, tuzemské lidskoprávní organizace totiž volgogradské vazební podmínky kritizovaly.

Proti vydání Torubarova se postavil i Český helsinský výbor a několik dalších neziskových organizací. Blažek podle nich porušil několik mezinárodních úmluv, když podnikatele vydal bez rozhodnutí o azylu.

Torubarov není v beznadějné situaci
   
Novou nadějí pro stíhaného ruského podnikatele může být zákon o amnestii pro osoby poprvé odsouzené za ekonomické trestné činy, který v úterý schválila Státní duma. Amnestie se vztahuje i na podmíněně odsouzené, podezřelé či obviněné, pokud uhradili způsobenou škodu. Podmínkou také je, aby se delikventi nedopustili násilí, ani jím nevyhrožovali. Odhaduje se, že po vyhlášení amnestie vyjde z věznic 3 000 až 10 tisíc vězňů. K naplnění zákona budou mít úřady lhůtu šesti měsíců.

Vydáno pod