Primátor Kajnar zažaloval ČSSD kvůli krajské kandidátní listině

Ostrava - Ostravský primátor Petr Kajnar, kterého v únoru vyloučili členové ostravské ČSSD ze strany, podal na stranu soudní žalobu. Opět napadá způsob sestavení kandidátní listiny do loňských sněmovních voleb, na kterou se nedostal. Před volbami dvakrát žádal soud v Praze o předběžné opatření a zneplatnění kandidátky. Neuspěl však a odvolal se. Teď napadl postup ČSSD, který podle něho nebyl demokratický, také žalobou.

Žaloby se nebojíme, říká Rykala

„O panu Kajnarovi se hlasovalo několikrát, podporu nezískal. Žádné žaloby se nebojíme,“ reagoval předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala.

Sociální demokraté z Ostravy vyloučili svého vysoce postaveného politika Petra Kajnara právě v reakci na to, že řešil svůj nesouhlas se sestavením kandidátní listiny do předčasných voleb soudní cestou.

Po volbách ho žádali, aby se vzdal členství ve straně, což odmítl. Letos mu tedy zrušili členství. Nejprve to odhlasovala místní buňka, poté rozhodnutí schválil i ostravský okresní výbor ČSSD. Odůvodnili to tím, že stranu poškodil. „Potože nebyl nominovaný, přál si, abychom nemohli podat kandidátní listinu,“ řekl iž dříve Rykala. Právě on podle Kajnara patří k těm, kteří zavádí v ČSSD mafiánské praktiky.

Ostravský primátor Petr Kajnar
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Kajnar pro ČT24 v říjnu 2013

„Vím, že to může vypadat jako zhrzenost. Věděl jsem, že v sociální demokracii končím. Když se někdo ohradí, končí, protože strana je smečka vlků, kteří musí běžet spolu. Když se někdo ohradí, křičí se, že nás poškozuje. Poškozují ti, co nedodržují pravidla - došlo k řadě porušení stanov: organizace, které s nimi nesouhlasily, zrušili. Ty, které nemohli ovládnout, vybudovali vedle nich paralelní, organizace ovládali tím, že tam přestěhovali lidi proti stanovám, čímž získali většinu a převzali vedení.“

Vyhazovy možná budou pokračovat

„Nejde mi o funkce, chci, aby politické strany dodržovaly pravidla, stanovy a zákony,“ opakoval Kajnar.

Na rozdíl od žádostí o předběžné opatření, kdy se ke Kajnarovi připojili také jeho náměstek Tomáš Sucharda a starostka městské části Radvanice a Bartovice Šárka Tekielová, se teď obrátil na soud sám.

Kajnar se zatím nerozhodl, zda se proti zrušení členství ve straně, ve které byl sedmnáct let, odvolá. Zatím tu možnost ještě má. „Má třicet dní na odvolání, ale nepředpokládám, že by chtěl zůstat, když prohlašuje, že s námi ve straně být nechce,“ podotkl Rykala. Ostravské vedení ČSSD chce dodatečně vyškrtnout i Suchardu a Tekielovou. Měla by o nich rozhodnout okresní koference, která bude příští sobotu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)