Zátah kvůli daním: Speychala i Charouze po výslechu propustili

Praha – V minulém týdnu zadržený podnikatel a předseda strojírenské společnosti ČKD Group Petr Speychal byl po policejním výslechu propuštěn. Několik set policistů provedlo rozsáhlou razii na pražském Spořilově, při které zadrželi zhruba 70 lidí, mimo Speychala také například Antonína Charouze. Podle informací Radiožurnálu je za tím podezření z krácení daní či vystavování falešných faktur. Ani jeden ze zmíněných podnikatelů ale podle všeho zatím nebyl obviněn.

Při zásahu ve spořilovských sídlech se detektivové zajímali hlavně o počítače a odnesli si také pytle s mnoha dokumenty. Sám Speychal vydal o dva dny později tiskové prohlášení, ve kterém kroky policie kritizoval. „Nikdo z managementu ČKD Group, včetně mé osoby, nebyl policií vzat do vazby, dokonce ani obviněn. I z tohoto důvodu považuji celou akci ze strany policie a státních orgánů za šikanózní a neadekvátní,“ napsal na stránky Sportovního holdingu Praha.

Právník Speychala zatím nedovedl určit, zda má podezření z daňových úniků souviset s klientovou firmou ČKD Asset, či přímo se samotným podnikatelem. Policie prý vyslechla řadu lidí z jiných firem, uvádí Radiožurnál.

Antonín Charouz
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

Druhé jméno, Antonín Charouz, je kromě byznysu známo také ze sportovní branže. Se Speychalem ho pojí fakt, že v roce 2012 prodal hokejový klub Sparta Praha společnosti Sportovní holding Praha, jemuž předsedá právě Speychal. „Probíhá tam nějaké prověřování. Pan inženýr pouze podával vysvětlení. Nic víc, nic míň,“ komentovala Charouzova právnička Monika Kocourková.

Zástupci policie zatím nejsou o nic sdílnější, případem se totiž zabývá pražské státní zastupitelství. Na podrobnosti o možných obviněních nebo udělených vazbách zatím platí informační embargo.