Mašínová rodinný statek nedostane, rozhodl Nejvyšší soud

Brno – Nejvyšší soud zamítl dovolání Zdeny Mašínové. Rodinný statek v Lošanech na Kolínsku jí nevydal. Informoval o tom Radiožurnál. Majetek Mašínům zabavili komunisté. Rodina ho zpět nikdy nedostala, protože bratři Ctirad a Josef žili v zahraničí. Právě bez ostatních dědiců ale Mašínová nemůže o vydání majetku žádat, potvrdil Nejvyšší soud. Nyní se chce obrátit na Ústavní soud.

Další prohra Zdeny Mašínové s českou justicí (zdroj: ČT24)

„Zdá se, že hrají o čas, protože vzhledem k mému věku velkou šanci nemám, protože prodlevy mezi každým stáním jsou ohromné. Nemohu se toho ale vzdát, protože je to pro nás z důvodu rodiny velmi důležité,“ řekla Mašínová Radiožurnálu.

Josef a Ctirad Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou odbojovou skupinu a probili se do západního Berlína. Josef v současné době žije v USA. S českou justicí ale nechce mít nic společného. Českému rozhlasu sdělil, že považuje za absurdní, aby se osobně musel domáhat o návrat ukradeného majetku. Je podle něj ostuda, že případ není ani 25 let po pádu komunismu vyřešený.
   
Statek nyní chátrá, Mašínová by ho prý ráda opravila. „Od devadesátého roku mě velice iritovalo, že tento rodinný majetek, který byl majetkem našeho otce, je doposavad ukraden,“ uvedla už dříve Mašínová. Sama vlastní dvě osminy nemovitosti.

Zdena Mašínová
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Její advokát s rozsudkem nesouhlasí a obrátí se na Ústavní soud. „Ústavní stížnost jsme rozhodnuti s paní Mašínovou podat, protože by se opírala o článek 11 Listiny základních práv a svobod, kde se říká, že každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu a jediný se zaručuje,“ sdělil Radiožurnálu Milan Janoušek.  

  • Statek v Lošanech byl po zestátnění dílnou a ubytovnou. Nyní je kvůli nejasnému vlastnictví prázdný. Zdena Mašínová, která vlastní menší část statku, se dům s pozemky snaží získat zpět od počátku 90. let.  

Josef Mašín dosud žije v USA, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie.

Kdo je Zdena Mašínová?

Zdena Mašínová se narodila v roce 1933 jako nejmladší dítě Zdeny a Josefa Mašínových. Její otec byl důstojníkem prvorepublikové Československé armády, v roce 1938 vstoupil do řad čs. odboje, byl členem odbojové skupiny Tři králové. Za protiněmeckou činnost jej v roce 1942 popravila nacistická justice.

„Mám na něj jen snové vzpomínky,“ vzpomínala Zdena Mašínová před čtyřmi lety v Interview ČT24 na svého otce. „Když nás naposledy tajně navštívil, probudila jsem se, a tento zážitek si zachovávám až do svého vysokého věku. Naklonil se nade mnou, když jsem spala v dětské postýlce. Já otevřela oči, poznala jsem ho a zavolala 'Tatíček'. On odskočil. Ráno jsem tvrdila, že u mě byl otec, tak se mi snažili namluvit, že to byl jen sen.“

Po otcově odchodu do ilegality začátkem války se matka se všemi dětmi musela přestěhovat do Poděbrad, kde se seznámila s rodinou Paumerových. Později byla také zadržena a vězněna, celu sdílela s Miladou Horákovou. Propuštěna byla až po manželově smrti. O děti se tak starala babička.

Po převzetí moci komunisty v roce 1948 vstoupili do odboje, tentokrát protikomunistického, i bratři Zdeny, Ctirad (Radek) a Josef. V roce 1953 unikli na Západ, matka byla kvůli odbojářské činnosti svých synů odsouzena na 25 let vězení. Zemřela v roce 1956. Zdenu vychovávala babička.