Z kosmu se po půlroční misi vrátili astronauti z USA, Ruska a SAE

Čtveřice astronautů v pondělí úspěšně dokončila sestup z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), když jejich loď Dragon od společnosti SpaceX dosedla za pomoci padáků na hladinu Atlantického oceánu východně od amerického státu Florida. Oznámila to americká vesmírná agentura NASA.

Tým Crew6 tvořili dva Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg společně s Rusem Andrejem Feďajevem a astronautem Spojených arabských emirátů (SAE) Sultánem Nijadím. Na oběžné dráze se v uplynulém půlroce podíleli na výzkumných projektech, Nijadí se také stal prvním arabským astronautem, který vystoupil do volného vesmíru.

Z ISS čtveřice vyrazila v neděli poté, co byl návrat na Zemi o den odložen kvůli nepříznivému počasí v oblastech vytipovaných pro přistání. To se nakonec odehrálo několik minut po půlnoci floridského času (06:00 SELČ), krátce poté už astronauti směřovali na pevninu na palubě připravené lodi.

Na ISS je nyní sedm astronautů, uvádí agentura AP. Na orbitální stanici na konci srpna přiletěla čtveřice složená ze zástupců čtyř zemí: Američanka Jasmin Moghbeliová, Dán Andreas Mogensen, Japonec Satoši Furukawa a Rus Konstantin Borisov.

Další změna posádky je plánovaná už na tento měsíc. Návratu by se měli dočkat dva Rusové a jeden Američan, jejichž pobyt na ISS se protáhl na celý rok kvůli závadě na lodi Sojuz MS-22, která je měla dopravit zpět.