Vědci na Lesbu objevili zkamenělý strom starý 20 milionů let. Byl částí velkého pravěkého lesa

Řečtí výzkumníci na ostrově Lesbos v Egejském moři našli zkamenělinu stromu starého zhruba dvacet milionů let. Fosílie měla neporušené větve i kořeny, uvedla agentura Reuters.

Strom byl objeven při práci na silnici nedaleko zkamenělého lesa, přírodní památky zanesené na seznamu evropských geoparků UNESCO. Přírodní úkaz s rozlohou 15 tisíc hektarů vznikl před miliony let, kdy tehdejší subtropický les zalila láva při vulkanické erupci.

Je to poprvé od roku 1995 – kdy na místě začaly vykopávky – co výzkumníci objevili zkamenělinu s kořeny i větvemi. Vědci zatím nejsou schopní přesněji určit, o jaký druh stromu se jedná, ale další analýzy by v tom mohly pomoci. 

Zkamenělý les na ostrově Lesbos
Zdroj: Wikimedia Commons

„Je to jedinečný objev,“ uvedl Nikos Zuros z ostrovního Muzea přírodní historie. Strom vysoký 19 metrů se podle něj zachoval v úžasném stavu; před poškozením ho totiž ochránila silná vrstva vulkanického popela.

Na stejném místě výzkumníci dříve nalezli i listy ovocných stromů a zvířecí kosti, což jim pomohlo určit podobu tehdejšího ekosystému. „Během vykopávek jsme odhalili nejrůznější lesy, které tu existovaly před sedmnácti až dvaceti miliony lety a můžeme se díky tomu snažit o rekonstrukci toho, jak vypadaly tehdejší ekosystémy,“ doplnil Zuros.