V červnu v Brazílii ubylo rekordní množství amazonských lesů

Podle oficiálních údajů zveřejněných brazilskými vědci dosáhlo odlesňování brazilské Amazonie v červnu už čtvrtý měsíc po sobě rekordní hodnoty. Celkem bylo zničeno 1062 kilometrů čtverečních pralesa, což je přibližně třetina rozlohy Karlovarského kraje.

Výsledky vycházejí ze satelitních měření, která provádí brazilský výzkumný institut INPE. Ten měří tímto způsobem od roku 2015 a červnové údaje z letošního roku jsou vůbec nejvyšší od začátku měření. Výsledky změn v Amazonii ukazuje interaktivní mapa.

Znepokojivá jsou také čísla za celé první čtvrtletí – celkem v prvním čtvrtletí roku 2021 přišla brazilská část Amazonie o 3609 kilometrů čtverečních, což je o sedmnáct procent více než ve stejném období loňského roku.

Bolsonarův slib

Prezident Jair Bolsonaro od svého nástupu k moci v roce 2019 podporuje komercializaci Amazonie a nevládní organizace, které se snaží džungli chránit, označuje za „rakovinu“.

Nedávno se ale zavázal, že do roku 2030, tedy zhruba deset let před stanoveným cílem, ukončí nelegální odlesňování Brazílie. Těžařství v Amazonii se stává stále větším politickým problémem – je do něj zapojená spousta vlivných podnikatelů a korporací. Před dvěma týdny rezignoval brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles poté, co Nejvyšší soud nařídil vyšetřování obvinění, že i on byl zapojen do systému obchodování se dřevem.

Brazilská Amazonie a její lesy trpí letos nejenom kácením, ale také kvůli lesním požárům. Letošní červen byl v tomto ohledu nejhorší od roku 2007.