Psi mohou být vegany, stravu ale potřebují pečlivě vyváženou, zjistila studie

Současná doba je otevřená různým stylům stravování. Platí to nejen pro lidi, ale také pro domácí mazlíčky. Někteří chovatelé psů experimentují s vegetariánskou nebo veganskou stravou pro svá zvířata. Výzkum amerických vědců se podíval na to, jestli taková dieta může zvířatům prospívat.

Nutriční experti zjistili, že nejméně dvě lehce tepelně upravené veganské diety určené pro lidi poskytují psům dostatečnou výživu.

„Trend veganských krmiv a stravy určené pro lidi je pro psy stále častější. Vzhledem k tomu, že lidé jimi (veganskými produkty) krmí svá zvířata, je důležité, aby se testovaly stejně jako všechny ostatní potraviny a abychom věděli, jestli jsou bezpečné, kompletní a vyvážené,“ uvedla spoluautorka studie Kelly Swansonová, která výzkum vedla.

Její tým testoval dvě veganské potraviny pro lidi (s obilnou složkou a bez ní) a srovnával je s běžným, ale velmi kvalitním krmivem pro psy z kuřecího masa přední značky. Po dobu tří týdnů badatelé krmili touto stravou psy a odebírali jim vzorky krve a výkalů. Z nich hodnotili změny v jejich organismu i mikrobiomu. Výsledky pak popsali v odborném časopise Journal of Animal Science.

Tým také analyzoval samotná krmiva. Veganská strava byla směsí celých potravin, jako jsou čočka, cizrna, sladké brambory, máslová dýně, jablka, borůvky, hrášek a mrkev. Analýza potvrdila, že jak veganská strava, tak ta založená na kuřecím mase splňují normy stanovené americkými úřady pro „kompletní a vyváženou“ výživu.

„Je třeba si uvědomit, že zvířata nemají požadavky na složky potravy, ale na živiny. Pokud konzumují základní živiny ve správném množství a poměru, mohou být psi vegany, vegetariány nebo masožravci,“ říká Swansonová. „Znalost složení a živin je však zásadní. Každý může pro svého psa uplácat veganské jídlo, ale bez pečlivého složení může vzniknout něco, co je opravdu nevyvážené.“

Obézním mazlíčkům může vyvážená veganská strava prospět

V dřívějších studiích Swansonové skupina prokázala, že čerstvá krmiva pro psy v lidské kvalitě jsou vysoce stravitelná, což má za následek výrazně menší množství stolice. To nebyl přesně případ veganské stravy v současné studii. Všechny diety byly vysoce stravitelné, ale veganská strava nevytvářela ani více, ani méně stolice než kuřecí dieta.

„Ve skutečnosti to není žádné překvapení. Díky těmto složkám je zde více vlákniny a oligosacharidů, což by mohlo být dobré pro psy, kteří potřebují udržet pravidelnost,“ poznamenává Swansonová.

Výzkumný tým překvapilo zjištění, že některé krevní metabolity – chemické látky v krvi, které mohou indikovat zdravotní stav – se lišily mezi veganskou stravou a stravou založenou na kuřecím mase. Zejména triglyceridy a cholesterol v krvi, což jsou ukazatele cirkulujících tuků, byly u psů krmených veganskou stravou výrazně nižší. Podle Swansonové by to mohlo prospět obézním domácím zvířatům a pomoci jim udržet si zdravou váhu.

Při analýze mikrobiomu trusu a chemických látek produkovaných těmito mikroby tým zaznamenal další pozitivní změny.

„V mikrobiální komunitě došlo k zajímavým a prospěšným změnám, které podle mého názoru odrážejí směs vláknin, jež byly přítomny ve veganské stravě. V těchto dietách se také dramaticky snížil obsah metabolitů fenolu a indolu, které přispívají k zápachu výkalů. Stále budou zapáchat, ale pravděpodobně méně,“ doplňuje Swansonová. „Celkově to vypadalo, že u psů krmených veganskou stravou došlo z hlediska zdraví střev k určitým příznivým posunům.“

Varování před domácí dietou

Vědkyně říká, že by ráda provedla přímé srovnání mezi stravou pro lidi s masem a mléčnými výrobky a bez nich, ale pro první studii, která ukazuje, jak se čerstvá veganská strava osvědčuje u psů, jsou výsledky slibné.

„Nikdo předtím netestoval stravitelnost těchto diet u psů. Ukázali jsme, že tyto veganské diety vedly k žádoucím vlastnostem trusu, vysoké stravitelnosti živin a pozitivním změnám některých krevních a fekálních metabolitů,“ dodává. „Pro lidi, kteří mají zájem krmit své domácí mazlíčky veganskou stravou, která je v souladu s jejich osobními hodnotami, jsou námi testované diety dobrou volbou.“

Swansonová zdůrazňuje že tyto diety byly sestaveny odborníky na veterinární výživu a že domácí veganská krmiva pro psy nemusí psům poskytovat kompletní a vyváženou výživu.