Měsíc ve čtvrtek dopoledne zakryl Venuši, je to vidět pouhým okem

Ve čtvrtek ráno od svítání mohli lidé pozorovat jasnou Venuši vedle srpku Měsíce. Dopoledne se pak zmenšovala úhlová vzdálenost mezi oběma tělesy a krátce před jedenáctou hodinou Měsíc Venuši asi na hodinu zakryl.

Úkaz se dá za dobrých podmínek a při jasné obloze pozorovat i pouhýma očima. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by mělo být ve čtvrtek skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne by se mohly ojediněle, na Moravě místy, vyskytnout mlhy nebo nízká oblačnost.

Ačkoliv se jedná o úkaz na denní obloze, který se bude nacházet v bezpečné vzdálenosti od Slunce, na jasném nebi a při průzračném vzduchu by mohl být vidět i pouhýma očima. Venuše se podle Pavla Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR dá najít na čisté obloze za denního světla. Lépe ji lidé uvidí s malým dalekohledem, například triedrem.

Celý úkaz potrvá podle vědce více než hodinu. Vstup Venuše za viditelný měsíční okraj bude trvat desítky sekund, stejně tak její výstup zpoza neosvětleného okraje Měsíce. Venuše se v dalekohledu bude jevit jako svítící oválek.

V Praze bude vstup do zastínění okolo 10:58 středoevropského času, výstup okolo 12:13. Na jiných místech České republiky se budou časy lišit až o minuty.