Facebook, Twitter i Reddit bojují proti dezinformacím o koronaviru. Potlačují konspirace, šíří fakta

Největší sociální sítě světa se rozhodly v souvislosti s novým koronavirem usměrňovat situaci ohledně šíření nepravdivých zpráv, fám a manipulací. Někde takové příspěvky blokují, jinde hlavně spoléhají na šíření důvěryhodných zdrojů informací. Právě panika a přehnané reakce mohou spíš uškodit.

Facebook

Facebook je globálně nejsilnější sociální sítí na světě. A současně bývá místem, kde se šíří dezinformace – ať už ty politické, nebo o očkování a další pseudovědecké konspirace. Facebook to dlouho ignoroval, změny proběhly teprve pod tlakem veřejnosti.

Koronavirová krize je ale pro Facebook zřejmě na jiné úrovni. Zaujal totiž proaktivní postoj a nasadil na boj své zaměstnance, kteří prověřují fakta. Ti s pomocí algoritmů hledají zavádějící informace a mají za úkol z této sociální sítě konspirace a nepravdy vyvrácené oficiálními autoritami okamžitě odstraňovat.

Na blogu Facebooku uvedl 30. ledna Kang-Xing Jin, který je v této korporaci zodpovědný za zdraví a zdravotnictví, že tyto podvodné a nepravdivé zprávy porušují zásady této sítě o obsahu, který může vést k poškozování zdraví. A právě proto jsou a budou tyto zprávy, příspěvky a hashtagy blokované.

„Soustředíme se na ty, které jsou cílené na to, aby odrazovaly od léčby nebo doporučovaly menší obezřetnost,“ napsal expert Facebooku. „Týká se to také příspěvků o falešných lécích a nefunkčních metodách, jak nemoci předcházet – ať už je to mýtus o tom, že koronavirus je léčitelný pitím ředidla, nebo informace, které vyvolávají zmatek o nedostupnosti zdravotních zdrojů,“ dodal.

Twitter

Sociální síť Twitter už 29. ledna oznámila, že zaznamenala přes 15 milionů tweetů na téma koronavirus. Současně uvedla, že nezaznamenala žádnou koordinovanou snahu o šíření nepravdivých informací. Na dotazy médií společnost reagovala tím, že žádná zvláštní pravidla nebo omezování nemusela zavádět – stačilo držet se běžných protokolů, jimiž se reaguje na manipulace a zavádějící informace.

V některých zemích, zejména těch anglofonních, se objevuje při hledání slova „coronavirus“ na Twitteru odkaz s výzvou „Know the Facts“(neboli „Seznamte se s fakty“) na stránky amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, kde uživatelé najdou nejdůležitější informace o nemoci. Twitter upozornil, že tuto volbu bude rozšiřovat o další země, kde se objeví více případů wuchanského koronaviru, nebo když si to vyžádá situace.

Twitter tuto formu komunikace poprvé vyzkoušel už před rokem, když ve spolupráci s americkým ministerstvem zdravotnictví a sociálních služeb spustil varování před šířením dezinformací o očkování.

Instagram

Protože má tato sociální síť stejného majitele jako Facebook, řídí se podobnými pravidly – také na něm jeho správci blokují některé hashtagy, které jsou spojené s šířením nepravdivých konspiračních teorií a nefungujících rad, uvádí BBC.

Snapchat

Tato aplikace je sice velmi populární, ale její vlastnosti brání tomu, aby se stala obsáhlejším zdrojem fake news. Příspěvky na Snapchatu vydrží jen 24 hodin a platforma v podstatě postrádá veřejný výpis zpráv nebo novinek.

Jedinou možností, jak by se něco takového mohlo šířit, je funkce Discover, která funguje podobně jako výpis novinek. Je ale poměrně přísně sledovaná a přístup do ní mají jen přísně ověření vydavatelé, kteří jsou dostatečně seriózní.

Reddit

Tato sociální síť je oblíbená spíše mezi mladšími lidmi – a to přes její úmyslně archaický design. Proslula prostředím, kde se konspirace nejen šíří, ale rovnou tu i vznikají.

Tváří v tvář epidemii wuchanského koronaviru se ale tato síť zachovala konstruktivně: od pátku 31. ledna připnula na svou homepage banner, který uživatele odvádí na fórum r/AskScience, kde se dozví všechno o současné epidemii.

Část jiného fóra naopak podle serveru Gizmodo moderátoři odřízli od vyhledávání – spiklenecké teorie, které se tu mohou objevovat, proto není možné najít pomocí vyhledávačů. Současně je omezená i možnost uživatele tento obsah sdílet dál.

Fóra v takovéto „karanténě“ na Redditu také neukazují příspěvky rovnou, aby je náhodný čtenář nemohl najít omylem – u všech sporných textů je též umístěný odkaz na stránky amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, kde jsou oficiální a ověřené informace o šíření této nemoci.

Tik Tok

S velkou kritikou se setkala čínská aplikace Tik Tok, která funguje jako zábavná sociální síť pro tu úplně nejmladší skupinu. V současné době má asi 500 milionů uživatelů. Šířilo se zde mnoho nepravdivých videí – například to, kde mladý muž vydávající se za lékaře odhaluje údajného pacienta nula.

Rychle se zde také šířila řada dalších konspirací spojených zejména s vyvrácenou fámou o tom, že by měl být virus uměle vyrobený za účelem kontroly populace. Populární se na této síti stala také videa mladých lidí, kteří předstírají, že jsou virem nakažení. Některá mají i miliony zhlédnutí a jsou na této síti stále dostupná.

Také tato aplikace ale zavedla jistá opatření: od konce ledna se při vyhledávání slova koronavirus objeví nejprve doporučení, aby si lidé ověřovali informace na stránkách Světové zdravotnické organizace a dalších věrohodných zdrojích.