Elon Musk představil kosmickou loď Starship. Lidé s ní mají létat na Měsíc a Mars

Horizont ČT24: Musk představil největší vesmírnou loď v historii lidstva (zdroj: ČT24)

Soukromá americká společnost SpaceX Elona Muska poprvé ukázala vesmírnou loď navrženou pro dopravu lidí a nákladu na Měsíc, Mars i na jiná místa ve sluneční soustavě. Musk řekl, že by loď nazvaná Starship měla poprvé odstartovat během jednoho nebo dvou měsíců. Podle plánu vystoupá do výšky 19 800 metrů nad Zemí a pak se vrátí.

Musk považuje za důležité rozšířit znalosti o světě mimo naši planetu. Má-li člověk moci cestovat vesmírem, je podle něj klíčové, aby se vesmírné lodi daly použít opakovaně. Připomenul také, že je to teprve 11 let, co jeho společnost dopravila raketu na oběžnou dráhu. Vystoupení bylo možné sledovat na videu vysílaném společností.

Stál před spoustou diváků na základně své společnosti v Texasu před velkou raketou pokrytou lesklým kovovým obalem – prototypem Starship Mk1. SpaceX tvrdí, že Starship bude schopná vzít na palubu až sto lidí a vracet se zpět na Zemi. Obytné prostory mají mít kolem tisíce metrů krychlových, takže by na každého člověka připadalo asi deset metrů. Podle Muska je nynější projekt „nejinspirativnější věc, na níž se kdy podílel“.

 Podívejte se na celou prezentaci Elona Muska:

Dříve uvedl, že chce na Mars „dovézt“ milion lidí. Podle jeho plánů z roku 2016 by se měli první cestující vydat k rudé planetě v roce 2025. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) počítá s lety s posádkou k Marsu až po roce 2030. Musk nyní upřesnil, že počítá se třemi starty denně, přičemž teoreticky by jedna raketa Super Heavy mohla startovat za den dokonce až dvacetkrát.

Kombinace rakety a kosmické lodi

Elon Musk popsal, jak by měla vypadat kombinace nosné rakety a kosmické lodi, které budou pro SpaceX dopravovat člověka i náklad na Měsíc a poté i na Mars. Nosná raketa Super Heavy vybavená 37 motory Raptor by měla být schopná vynést loď Starship na oběžnou dráhu Země, pak se má automaticky vracet zpět, kde přistane poblíž místa, odkud odstartovala. Znovupoužitelnost nosných raket si už SpaceX několikrát v praxi ověřila.

Loď Starship vybavená šesti motory Raptor by pak měla pokračovat dál v letu k cíli, jímž může být jak těleso bez atmosféry (například Měsíc), tak s řídkou nebo hustou atmosférou (Mars, respektive Země). Starship bude vybavená technologií pro sestup, kdy bude nucená v atmosféře manévrovat; pro tento účel bude vybavená křídly a dalšími aerodynamickými plochami, jež v tom pomohou. Musk oznámil, že křídla budou pohyblivá, ovládat je přitom mají elektromotory, jež vyvíjí a využívá další z jeho firem – automobilka Tesla.

Tyto manévry by Musk rád začal trénovat co nejdříve v zemské atmosféře. Brzy mají vzniknout čtyři lodě Starship, teprve potom se přikročí k vývoji Super Heavy. Elon Musk oznámil, že od příštího roku by rád vyráběl jeden motor typu Raptor denně.

Vizualizace velikosti Starship
Zdroj: SpaceX/ Youtube