Dlouhodobé užívání anabolik by mohlo urychlovat stárnutí mozku, ukázala studie

Pravidelné a dlouhodobé užívání anabolických steroidů by mohlo mít souvislost s předčasným stárnutím mozku. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, Podle vědců by tak tyto přípravky mohly mít negativní vliv na kvalitu života v pozdním věku.

Syntetické androgenní anabolické steroidy (AAS) podporují v lidském těle tvorbu bílkovin. Lze je využít například při léčbě zranění. Látky se ale také zneužívají v některých sportech za účelem zvětšení svalů.

V té souvislosti odborníci již delší dobu upozorňují, že steroidy mohou poškodit zdraví. Ohrožují například srdce, játra, narušují psychiku či způsobují akné. Nová studie nyní naznačila, že dlouhodobé užívání steroidů by mohlo být spojené také s rychlejším stárnutím mozku.

„Anabolické steroidy jsou ve veřejné sféře pouze zhruba 35 let. Stále jsme v rané fázi vyhodnocování rozsahů vedlejších účinků, které může mít jejich dlouhodobé užívání. Nejméně studované jsou přitom možné dopady na mozek,“ poznamenala podle serveru EurekAlert! hlavní autorka studie Astrid Bjørnebekková z Oslo University Hospital.

Možné dopady na kvalitu života ve stáří

Během výzkumu Bjørnebekková se svými kolegy pomocí magnetické rezonance porovnávala mozky celkem 229 vzpěračů: 130 z nich užívalo dlouhodobě anabolika, zbylých 99 s nimi zkušenost nemělo.

Pomocí dat získaných od téměř dvou tisíc zdravých mužů ve věku od 18 do 92 let pak vědci za využití strojového učení určili předpokládaný věk mozku každého z účastníků. V potaz vzali i faktory, jako je například výskyt deprese či užívání jiných návykových látek.

Poté experti u každého ze vzpěračů určili takzvaný brain age gap, tedy rozdíl mezi chronologickým věkem a stářím mozku. Pokročilý věk tohoto orgánu je přitom spojený se zhoršenými kognitivními schopnosti a zvýšeným rizikem vzniku neurodegenerativních onemocnění. 

  • Mezi tento typ nemocí patří kromě Alzheimerovy choroby například Parkinsonova choroba, Huntingtonova choroba, onemocnění motoneuronu nebo spinální svalová atrofie.

Výsledky ukázaly, že uživatelé anabolik měli zmíněný rozdíl větší než účastníci bez zkušeností s těmito látkami. „Tato důležitá studie naznačila, že steroidy jsou spojeny s rychlejším stárnutím mozku a mohou tak mít potenciální dopad na kvalitu života ve vyšším věku,“ uvedla dále Bjørnebekková.

„Naše zjištění může být užitečné například pro zdravotníky a teoreticky může ovlivnit mladé  muže při rozhodování, zda mají anabolické steroidy začít užívat,“ dodala.