Český umělec Yemi A.D. obletí Měsíc. Do posádky kosmické lodi Srdce ze zlata ho vybral miliardář Maezawa

Události ČT: Chystaná turistická mise k Měsíci by měla mít i českého člena (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek 8. prosince oznámili organizátoři vesmírné mise dearMoon složení posádky, která v kosmické lodi BFS společnosti SpaceX poletí k Měsíci, obletí ho a potom se vrátí zpět. Mezi vyvolené se dostal i český umělec Yemi A.D. Ten uvedl, že je velmi hrdý, že se to povedlo a že může promovat Českou republiku na globální úrovni.

„Dělám to proto, abych připomněl všem kreativním dětem, že nezáleží na tom, jak svou cestu začnete, ale kam se zaměříte. Dokážeme, že s fantazií nemá váš potenciál žádné hranice!“ zní motto českého multidisciplinárního umělce na jeho oficiálním profilu mise. Sám pak úspěch komentoval na svém instagramovém účtu takto: „Je těžké vyjádřit slovy, jakou pokoru cítím.“ 

Mise by se měla uskutečnit roku 2023. Bude první turistickou výpravou kolem Měsíce. Její sponzor, japonský miliardář Jusaku Maezawa, svou posádku představil slovy: „Jsem nadšený, že se ke mně tito úžasní lidé připojili na mé cestě na Měsíc, a těším se, až uvidím, s jakými inspirativními výtvory ve vesmíru přijdou.“

Kromě něj a Yemiho posádku tvoří americký DJ Steve Aoki, jihokorejský hudebník TOP, irská fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber Tim Dodd, britský fotograf Karim Iliya, americký filmař Brendan Hall a indický herec Dev D. Joshi. V záložním týmu, který by přišel na řadu, kdyby někdo z vyvolených z nějakého důvodu odpadl, jsou americká snowboardistka Kaitlyn Farringtonová a japonská tanečnice Miyu.

Maezawa svůj plán představil roku 2018, kdy zveřejnil, že s sebou k Měsíci chce vzít šest až osm umělců, kteří by měli vynikat v některém z těchto oborů: režisér, malíř, tanečník, spisovatel, hudebník, módní návrhář, sochař, fotograf a architekt.

Od punku na Měsíc

Jusaku Maezawa, bývalý bubeník punkové kapely, začal s podnikáním v hudebním průmyslu koncem 90. let. V roce 2004 založil internetový obchod s oblečením Zozotown. Proslul jako nadšený milovník umění. Například před několika lety koupil v aukci za rekordních 110,5 milionu dolarů (asi 2,4 miliardy korun) obraz amerického umělce Jeana-Michela Basquiata.

Sám už v kosmu byl, podíval se tam přesně před rokem – strávil 12 dní na vesmírné stanici ISS, pobyt si zaplatil. Těsně před návratem uvedl, že peněz nelituje. „Jakmile se dostanete do vesmíru, tak zjistíte, jak moc to stojí za ten skvělý zážitek.“ Časopis Forbes odhadl loni jeho čisté jmění na 1,9 miliardy dolarů, spekuluje se, že Maezawa za pobyt na ISS zaplatil 80 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun). Kolik ho stála rezervace cesty kolem Měsíce, se neví.

Kdyby mohl Pablo Picasso vidět Měsíc zblízka, jaký obraz by namaloval? Kdyby John Lennon mohl vidět zakřivení Země, jaké písně by napsal? Kdyby se vydali do vesmíru, jak by dnes vypadal svět? Lidé jsou tvůrčí a mají velkou představivost. Všichni máme schopnost snít sny, které nikdo předtím nesnil, zpívat písně, které nikdo nezpíval, malovat něco, co nikdy nebylo. Doufám, že tento projekt inspiruje snílka v každém z nás. Společně s nejlepšími umělci Země zamířím k Měsíci… jen o trošku dřív než ostatní lidé. Jsem opravdu požehnán touto příležitostí stát se hlavním kurátorem projektu dearMoon.
Jusaku Maezawa
japonský podnikatel a umělec

Srdce ze zlata

Na oběžnou dráhu Měsíce by se Maezawa a jeho vyvolení měli podívat jako první lidé od 70. let, kdy Spojené státy skončily s vesmírným programem Apollo. Cestu má umožnit zcela nová, mohutná a opětovně využitelná raketa BFR (Big Falcon Rocket), s níž chce SpaceX kolonizovat i Mars a na jejíž konstrukci zatím firma pracuje.

Podle zakladatele SpaceX Elona Muska by měl vývoj této rakety pokračovat zatím bez problémů a víceméně podle plánů. Vývoj stojí přibližně pět miliard dolarů, což je podle Muska sice částka vysoká, ale pro projekt takového rozsahu a významu přijatelná a vlastně i „skvělá“. Pro SpaceX to není závratná suma – náklady na vývoj rakety tvoří pouze kolem pěti procent rozpočtu této společnosti.

První loď se bude jmenovat Srdce ze zlata (Heart of Gold). Jde o narážku na knihu Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii, kterou Musk miluje – poslal ji také do vesmíru na palubě automobilu Tesla.

Raketový systém BFR
Zdroj: Youtube/SpaceX

První vesmírné turisty chtěla původně SpaceX vynést do kosmu pomocí kosmické lodi Crew Dragon, která by ale mohla mít pouze dvoučlennou posádku. K Měsíci ji měla vynést raketa Falcon Heavy. Nakonec se společnost rozhodla využít právě BFR, dvoustupňový 118 metrů vysoký nosič schopný návratu. Bude schopná vynést na oběžnou dráhu přes sto tun nákladu, v rámci „měsíční mise“ ponese kosmickou loď BFS (Big Falcon Spaceship).

Její koncept Musk představil poprvé na podzim roku 2017, současná verze je už upravená. Na rozdíl od starších vizualizací je nyní vybavena malými křidélky, která jsou pohyblivá – mělo by to usnadnit průlet atmosférou.

Kosmická loď BFR - vizualizace
Zdroj: SpaceX

Kosmická loď má mít celkem sedm motorů Raptor, délku 55 metrů a vnitřní objem tisíc metrů krychlových, průměr lodi bude devět metrů.

Musk se zatím k výběru posádky nijak nevyjádřil, ale na svém twitterovém profilu sdílel oznámení o jejím složení.

„S každým velkým snem může přijít velké zklamání“

V rozhovoru pro ČT Yemi podotkl, že jde o událost, ve kterou by si před několika lety nedovolil doufat. „S každým velkým snem může navíc přijít také velké zklamání. Když totiž chcete dosahovat něčeho málo pravděpodobného a navíc obětovat tomu spoustu věcí v životě, musíte počítat s tím, že se to nemusí povést,“ podotkl.

„Pro mě je tohle obrovský důkaz jakési manifestace, protože když jsem to poprvé řekl spolužákům, kde jsem dostal stipendium v USA, ohromně mě podpořili a celou třídu pojmenovali 'Moonshot' (Měsíční střela/Střela na Měsíc; výraz, který se používá pro cokoli, co se zdá zdánlivě nedosažitelné, ale stojí za to o to usilovat, pozn. red.), aby podpořili mě a moji cestu. Tehdy jsem si říkal, že to musím 'dát'. Samozřejmě jsem se bál, protože jsem věděl, že se přihlašuje milion lidí, a pochyboval jsem. Nicméně jsem velmi hrdý, že se to povedlo a že můžu promovat Českou republiku na globální úrovni,“ řekl umělec.

Na škále od jedné do deseti by prý zhodnotil své nadšení a vzrušení číslem jedenáct. „Mám samozřejmě i strach, ale těším se i na tu přípravu, protože od té doby, co se začala rýsovat tahle možnost, jsem na sobě začal pracovat i fyzicky. A to je úžasná motivace, protože není nic lepšího než cesta do vesmíru, která vás motivuje k tomu, abyste byl fyzicky i mentálně zdravý a postavil péči o sebe na vyšší příčku, než tomu bylo v minulých letech,“ konstatoval.

Události, komentáře: Český umělec Yemi A.D. poletí do vesmíru (zdroj: ČT24)

Kdo je Yemi A.D.

Umělec vystupující pod jménem Yemi A.D. se celým jménem jmenuje Yemi Akinyemi Dele. Narodil se roku 1981 v Liberci a věnuje se celé řadě uměleckých oborů – od choreografie přes herectví (objevil se třeba ve filmu Letopisy Narnie: Princ Kaspian), výtvarné umění až po nejrůznější performance.

Jeho otec je Nigerijec, matka Češka. Založil v Česku JAD Dance Company, která uspěla nejen doma, ale i v řadě zemí světa. Yemi A.D. spolupracoval například se skupinou Charlie Straight, ale nejvíc se proslavil choreografickou spoluprací s americkým rapperem Ye, který je známý jako Kanye West.

Veřejně se hlásí ke své homosexuální orientaci a podporuje LGBTQ+ komunitu. S partnerem žije v Praze.

Yemi A.D.
Zdroj: ČT24