Asteroid Apophis se nesrazí se Zemí nejméně dalších sto let, uklidňuje NASA

Apophis je velký asteroid, u něhož řada měření naznačovala, že by mohl představovat hrozbu pro planetu Zemi –⁠ nejblíže by se měl přiblížit roku 2068. Teď ale americká agentura NASA uvedla, že podle nových pozorování tento objekt riziko nepředstavuje.

Po svém objevu v roce 2004 byl asteroid 99942 Apophis identifikován jako jeden z nejnebezpečnějších asteroidů, který by mohl dopadnout na Zemi. Toto hodnocení rizikovosti srážky se ale změnilo poté, co astronomové Apophis sledovali a jeho oběžnou dráhu lépe popsali.

Výsledky nové radarové pozorovací kampaně v kombinaci s přesnou analýzou letu pomohly astronomům dojít k závěru, že nejméně dalších sto let nehrozí, že Apophis dopadne na naši planetu.

Odhaduje se, že tento kosmický objekt měří asi 340 metrů v průměru; Apophis se stal slavným poté, co NASA před několika lety oznámila, že by se roku 2029 mohl nepříjemně přiblížit k Zemi. Díky dodatečným pozorováním bylo riziko dopadu v roce 2029 později vyloučeno, stejně jako potenciální riziko dopadu spojené s dalším blízkým přístupem v roce 2036. Až do března 2021 ale stále zůstávala malá šance na možný dopad v roce 2068.

Když Apophis kolem 5. března uskutečnil vzdálený let kolem Země, astronomové využili této příležitosti a pomocí radarových pozorování zpřesnili s extrémní přesností odhad jeho oběžné dráhy kolem Slunce, což jim umožnilo s jistotou vyloučit jakékoliv riziko dopadu v roce 2068 –⁠ a ještě dlouho poté.

Reálné radarové snímky asteroidu Apophis
Zdroj: NASA

„Srážka v roce 2068 už není možná a naše výpočty neukazují žádné riziko dopadu přinejmenším v příštích sto letech,“ řekl Davide Farnocchia z NASA. „Teď můžeme Apophis ze seznamu rizik vyškrtnout.“

Vědecká příležitost

Aby astronomové spočítali přesně oběžnou dráhu Apophisu, využili sedmdesátimetrovou rádiovou anténu nedaleko Barstow v Kalifornii. „Když se Apophis nedávno přiblížil k Zemi, byl vzdálený téměř 17 milionů kilometrů. I tak se nám podařilo získat neuvěřitelně přesné informace o jeho vzdálenosti s přesností kolem 150 metrů,“ uvedla Marina Brozovićová, která vedla toto radarové měření. „Pomohlo nám to nejen vyloučit jakékoliv riziko dopadu, ale byla to také báječná vědecká příležitost.“

Přestože radarové snímky Apophisu vypadají značně hrubě, ve skutečnosti mají jeho nové snímky rozlišení 38,75 metru na pixel, „což je pozoruhodné, vezmeme-li v úvahu, že asteroid byl 17 milionů kilometrů daleko, tedy asi 44krát více než vzdálenost Země–⁠Měsíc,“ doplnila Brozovićová.

Srovnání asteroidu Apophis se známými stavbami
Zdroj: Wikimedia Commons