Ženy v Saúdské Arábii mohly poprvé sledovat fotbal na stadionu. Další reforma by jim měla dovolit řídit

Saúdskou Arábií hýbou společenské změny. Tamní ženy mohly vůbec poprvé v doprovodu svých manželů a dětí navštívit fotbalová utkání přímo na stadionech. Nástup nového korunního prince Muhammada bin Salmána tak předznamenává novou éru této arabské země. Letos tam nově ženy budou smět řídit také auta.

Neskrývaná radost fotbalových fanynek v Rijádu ukazuje, jak dlouho čekaly na takovou příležitost. Poprvé ve svém životě si mohou fotbalový zápas užít se svými rodinami přímo na stadionu.

„Naše sny se staly skutečností. Nemohu tomu uvěřit, že se stadion otevřel jak pro muže, tak pro ženy,“ uvedla jedna z fotbalových fanynek.

Ženy vstupovaly na stadion branami určenými pro rodiny a staré osoby už hodiny před začátkem utkání. Musely projít kontrolou a pak se usadit na místa určená ženám a rodinám.

„Díky bohu, je to úžasný pocit, že všichni jako jedna rodina můžeme přijít na zápas a podpořit náš oblíbený tým. Děkujeme úřadům, že nám sem povolily přijít, a doufáme, že budoucnost přinese další takové události,“ řekla obyvatelka Rijádu.

Už v minulosti se na stadion snažila dostat žena, ale v přestrojení

Dosud ženám úřady vstup na stadion v rámci sportovních utkání zakazovaly. Po nástupu nového korunního prince Muhammada bin Salmána ale země začala prosazovat dosud nevídané reformy. Letos budou tamní ženy moci poprvé zasednout také za volant.

Před reformou mohly fotbalová utkání ve výjimečných případech navštívit pouze cizinky. V roce 2015 se v Džiddě pokusila na stadion dostat žena v přestrojení. Policie ji ale zadržela. Nové přístupy saúdskoarabských úřadů tak předznamenávají novou éru této země.