Záplavy na jihu Indie mají přes dvě desítky obětí. Tisíce lidí musely opustit domovy

Jihozápadní Indii zasáhly silné bouřky doprovázené velkými sesuvy půdy (zdroj: EBU/Kerala Times)

Nejméně čtyřiadvacet lidí zahynulo na jihu Indie při záplavách způsobených silnými lijáky. Mezi oběťmi je dle BBC šest dětí. Panují obavy, že počet dál poroste, protože mnoho lidí se stále pohřešuje.

V jihoindickém státě Kérala hustě prší už několik dní. Lijáky způsobily sesuvy půdy a rozvodnění řek, které odřízly od okolí řadu měst a vesnic. Do záchranných prací se zapojila indická armáda.

Ve vesnici Kuttikkal podle agentury Reuters zemřelo třináct lidí po sesuvu půdy. Mezi oběťmi je mimo jiné šestičlenná rodina, jejíž dům smetly záplavové vody. Těla tří dalších dětí ve věku osm, sedm a čtyři roky byla nalezena v okrese Idukki.

Sesuv půdy v Kérale, který způsobily silné lijáky
Zdroj: ČTK/AP/Neuveden

Armáda pomocí vrtulníků zásobuje oblasti, odkud se lidé kvůli vodě nemohou dostat. V pobřežním městě Kóllamu a dalších místní obyvatelé využívají k evakuaci rybářských lodí, protože voda a popadané stromy zablokovaly silnice. Tisíce Indů jsou evakuovány a napříč Kéralou pro ně vzniklo více než sto táborů.

„Je smutné, že tolik lidí zemřelo v důsledku lijáků a sesuvů půdy v Kérale,“ okomentoval situaci indický premiér Naréndra Módí. Déšť má v Kérale pokračovat, výstrahy už ale v mnoha oblastech přestaly platit.

Indická vláda považuje stát Kérala za jeden z nejvíce ohrožených povodněmi. V roce 2018 zde při nich zemřelo zhruba čtyři sta lidí. Podle úřadů tehdy stát postihla „staletá voda“. Další stovky tisíc lidí musely opustit své domovy.

Místa zasažená záplavami
Zdroj: ČT24