Zadržení amerického reportéra v Rusku osobně schválil Putin, píše Bloomberg

Zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche osobně schválil ruský vládce Vladimir Putin, tvrdí agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje. Jedenatřicetiletý novinář listu Wall Street Journal (WSJ) čelí obvinění ze špionáže, za což mu hrozí až dvacet let odnětí svobody. V rusko-amerických vztazích je to první podobný případ za téměř čtyřicet let. O výměně Gershkoviche za ruského vězně bude prý Rusko uvažovat nejdříve po soudním procesu.

Agentura Bloomberg uvádí, že Putinův souhlas s krokem zadržet Gershkoviche odráží rostoucí vliv kremelských zastánců tvrdé linie, kteří prosazují prohloubení konfrontace s Washingtonem. S iniciativou podle Bloombergu přišli „jestřábi“ z řad nejvyšších činitelů ruských bezpečnostních složek. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že zadržení novináře nebylo Putinovým rozhodnutím, ale šlo o „naprostou výsadu“ tajných služeb, které dělaly svou práci. Ovšem jak podotýká Bloomberg, tyto služby se zodpovídají přímo ruskému vládci. „Případ nemá s prezidentem nic společného,“ prohlásil Peskov. Uvedl také, že novinář byl „přistižen při činu“.

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že „Gershkovich je Ruskem zadržován neoprávněně“. Oficiální označení navýší politický profil případu a umožní vládě USA vyčlenit další zdroje na zajištění Gershkovichova propuštění.

„Otázka výměny kohokoliv může být zvážena až poté, co soud vynese konkrétní verdikt k tomu či onomu obvinění,“ uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. WSJ obvinil, že záležitost den za dnem čím dál tím víc stupňuje.

Novinář odmítá obvinění ze špionáže

Gershkovichovo zadržení na konci března oznámila ruská tajná služba FSB. Ta uvedla, že Američana zadržela v Jekatěrinburgu na Urale při pokusu získat tajné informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku, a zahájila proti němu trestní stíhání.

Novinář i WSJ obvinění ze špionáže odmítli jako zcela nepodložená. Gershkovich je prvním americkým korespondentem od doby studené války, který byl zadržen kvůli obvinění ze špionáže.