Za vraždu ekvádorského kandidáta na prezidenta padly tresty 12 a 34 let

Ekvádorský soud vynesl verdikty 12 a 34 let vězení pro pět lidí, které uznal vinnými z loňské vraždy prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom agentura Reuters. Proti rozsudku se mohou obě strany odvolat.

Politik, bývalý novinář a bojovník proti korupci Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen loni 9. srpna v metropoli Quito, když odjížděl z volebního mítinku. Soud s podezřelými ze spáchání činu začal na konci června.

Příkaz k vraždě někdejšího zákonodárce podle prokuratury vydal Carlos Angulo, přezdívaný Neviditelný, který byl tehdy ve vězení za jiný zločin. Samotný čin pak pomáhala zajistit Laura Castillová, která střelcům zajistila mimo jiné motocykly a peníze. Oba soud potrestal 34 lety vězení. Jejich tři komplicové byli odsouzeni ke 12letým trestům.

Prokuratura požadovala pro pětici maximální trest. Obžalovaní vinu odmítali.

Smrt obviněných

V případu bylo obviněno celkem třináct osob – včetně několika Kolumbijců, kteří byli po zatčení zavražděni loni v říjnu ve věznicích v Ekvádoru, kde je úřady držely ve vazbě.

Prokuratura už dříve uvedla, že za vraždu Villavicencia mohou členové kriminálního gangu Los Lobos (Vlci). Angulo byl podle ní vůdcem této zločinecké skupiny.