Z ulic Bagdádu zmizely milice, centrum města je nadále ostřelováno

Bagdád - Raketové nebo minometné ostřelování zasáhlo dnes tak zvanou zelenou zónu v centru Bagdádu. Podle amerického velvyslanectví a vojenského velení ale střely nezpůsobily ani vážnější zranění, ani větší škody uvnitř této silně opevněné a střežené oblasti v centru Bagdádu, v níž sídlí irácká vláda a parlament i americká ambasáda. V Bagdádu byl dnes také zrušen zákaz vycházení vyhlášený v pátek kvůli bojům mezi milicemi radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra a vládními silami. Sadr před 24 hodinami vydal svým milicím rozkaz, aby se stáhly z ulic.

Velvyslanectví a armáda Spojených států podle agentury AP sdělily, že nemají dnes žádné zprávy o vážnějších zraněních nebo podstatnějších materiálních škodách v zelené zóně. Pracovníkům velvyslanectví bylo už dříve doporučeno, aby se zdržovali pokud možno v krytých prostorách a na otevřeném prostranství nosili neprůstřelné vesty a helmy. Minulý týden zde byli dva američtí pracovníci při ostřelování zabiti.

Zelená zóna byla terčem intenzivního minometného a raketového ostřelování minulý týden, když ozbrojenci Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra sváděli boje s iráckými a americkými vojáky jak v Bagdádu, tak na jihu země.

Sadr před 24 hodinami vydal svým milicím rozkaz, aby se stáhly z ulic, kde čelily vládním jednotkám. Dnešní ostřelování může podle agentury AP svědčit o tom, že Sadr možná neovládá všechny své muže. Už dříve duchovní přiznal, že uvnitř milicí existují vzpurné elementy, které neuposlechly příměří, jež vyhlásil loni.

V Bagdádu byl dnes zrušen zákaz vycházení vyhlášený v pátek kvůli bojům mezi milicemi a vládními silami. Zákaz jízdy vozidel byl zachován ve třech šíitských čtvrtích metropole Sadr, Kázimíja a Šula. Sadrovi milicionáři uposlechli nedělní nařízení svého šéfa a stáhli se z ulic Bagdádu. Nejsou vidět ani v šíitských baštách, jako jsou čtvrti Sadr a Kázimíja. Do města se vrací normální život, obchody se znovu otevřely, obnovila se doprava.

Zákaz vycházení v Basře byl zatím zrušen jen částečně. Neplatí už přes den, zachován ale zůstal v nočních hodinách. Podle hlavního poradce iráckého premiéra Núrího Málikího by operace proti ozbrojencům v Basře měly skončit v příštích dnech, což však vládní mluvčí nepotvrdil.

Podle odhadů v bojích v Bagdádu a na jihu země v posledním týdnu zahynulo na 400 lidí, z toho více než polovina v Basře. Mluvčí ministerstva vnitra dnes řekl, že v Basře přišlo od minulého týdne o život 215 osob, 600 utrpělo zranění a 155 bylo zatčeno.

Podle analytiků boje nevyřešily roztržku v šíitském táboře a mohou zakrátko znovu vypuknout, nejspíše ještě před podzimními místními volbami, protože Sadr dal svým ozbrojencům pokyn k ústupu, nikoliv ke složení zbraní.