Z hořícího trajektu plujícího z Řecka do Itálie evakuovali téměř tři sta lidí

Události: Na trajektu u ostrova Korfu vypukl požár (zdroj: ČT24)

Na trajektu plujícím z Řecka do Itálie vypukl nad ránem požár, na palubě bylo 239 cestujících a 51 členů posádky. Téměř všechny se již podařilo evakuovat. Dva muži zůstali uvězněni v lodní garáži, operace na jejich záchranu pokračuje, uvedly agentury Reuters a AFP odpoledne. Záchranáři po setmění přerušili pátrání po několika pohřešovaných, hašení požáru bude ale pokračovat i v noci.

Podle řeckých médií se pohřešuje jedenáct osob, z toho sedm Bulharů, tři Řekové a jeden Litevec. Italská média hovoří o osmi pohřešovaných. Podle seznamu italské lodní společnosti Grimaldi Lines, která trajekt Euroferry Olympia provozovala, bylo na palubě 239 cestujících a 51 členů italské a řecké posádky. Mezi evakuovanými byl i jeden emigrant, který cestoval tajně.

Při neštěstí, jehož příčina zatím není známá, nebyl nikdo z evakuovaných vážně zraněn. Deset osob bylo ale s dýchacími potížemi převezeno do nemocnice na ostrově Korfu, v jehož blízkosti požár vypukl. Dva řidiči kamionů, kteří zůstali uvězněni v garážích, jsou podle řeckého deníku Kathimerini Bulhar a Turek.

Loď Euroferry Olympia italské rejdařské společnosti Grimaldi Lines mířila z řeckého města Igumenitsa do italského přístavu Brindisi. Podle řeckých médií na trajektu s kapacitou 560 cestujících bylo 290 lidí, včetně italské a řecké posádky. Loď vezla 153 nákladních aut a 32 osobních vozů.

Řecká agentura AMNA odpoledne uvedla, že jedenáct lidí, včetně tří Řeků, se nedaří najít. Mezi evakuovanými je podle ní naopak i jeden cestující, který nebyl na seznamu lodní společnosti. Požár stále hasí z několika člunů, na místě je i speciální jednotka potápěčů.

Řecká pobřežní stráž a námořnictvo nasadily do akce několik plavidel a další lodě připluly z Itálie.

Video zveřejněné na zpravodajském serveru Proto Thema ukazuje 183 metrů dlouhou loď, která je zachvácená plameny a kouřem. Z reproduktorů zní nouzový signál „mayday“.

„Probudili nás kolem 4:20. Během hodiny jsme opustili loď (…) Zachránila nás posádka, která jednala rychle,“ popsal televizi Skai TV situaci jeden z cestujících. Jiný svědek řekl agentuře ANSA, že hořet začalo v garáži, v níž byla zaparkovaná auta včetně kamionů. Kapitán podle něj nejdříve nechal shromáždit všechny cestující na jedné palubě a poté nařídil evakuaci. Mezitím na palubě vznikla panika.

„Dali nám záchranné vesty a ženy a děti šly první, šlo to velmi rychle,“ řekl jeden z rumunských cestujících, jichž byly na palubě tři desítky. „Pomyslel jsem si, že už je to můj konec,“ citovala agentura AP albánského řidiče kamionu. „Bylo tam tolik kouře, že jsem myslel, že to nezvládneme,“ dodal.

Většinu cestujících zachránila loď italské celní správy, která v té době byla poblíž. Pomáhalo též několik člunů řecké pobřežní stráže a čtyři řecké helikoptéry, přidala se i albánská pobřežní stráž. „Vzali jsme na palubu kapitána a naše první otázka byla, zda jsou všichni lidé v záchranných člunech. Odpověděl, že ano,“ řekl italské televizi Rai Lodovico Cicchetti, kapitán lodě italských celníků. Dodal, že viděl kromě lidí v záchranných člunech i jednoho muže, který skočil z trajektu do moře.