Vytváří Bílý dům vlastní filmovou verzi historie?

Washington - Republikánský kongresman Peter King obvinil americkou vládu, že vyzrazuje státní tajemství a snaží se nahnat politické body. Bílý dům totiž umožnil Pentagonu spolupracovat s Hollywoodem na filmu o pronásledování Usámy bin Ládina a zapojení ministerstva obrany podle Kinga přesahuje úroveň běžné spolupráce. Filmaři se prý během práce na scénáři dostali k vysoce tajným materiálům. Bílý dům to odmítl, stejně jako nařčení, že chce ze snímku udělat součást předvolební kampaně. Film o zabití šéfa al-Káidy má totiž do kin přijít pár týdnů před prezidentskými volbami v říjnu příštího roku.

Film o honu na Usámu natáčí režisérka Kathryn Bigelowová podle scénáře Marka Boala. Bigelowová už přivedla k oscarovému vítězství válečný snímek Smrt čeká všude.

Podle kongresmana a předsedy výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů Petera Kinga se oba filmaři během práce na scénáři sešli s vysokými představiteli ministerstva obrany. Bigelowová prý „dostala přístup na nejvyšší úrovni k nejtajnější operaci v dějinách“, aby mohla film natočit. Opozice se navíc bojí, že má Hollywood přístup k informacím, které vláda tají i před kongresmany. Upovídanost Bílého domu může podle Kinga také ohrozit příští vojenské akce.

Peter King:
„Místo aby informovali Kongres a národ, vytvářejí vlastní filmovou verzi historie.“

Pro demokratického prezidenta Baracka Obamu, kterého kvůli hospodářské situaci čeká obtížná kampaň za znovuzvolení, představuje bin Ládinova likvidace dosud jeden z nejvýznamnějších úspěchů. Podle Kinga je ale načasování premiéry součástí komunikační strategie Bílého domu a Pentagon a Ústřední zpravodajskou službu požádal, aby celou záležitost vyšetřily. Podle Bílého domu jsou ale Kingova obvinění „směšná“.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Režisérka ve společném prohlášení s Boalem uvedla, že připravovaný film o desetiletém honu na bin Ládina vznikal ve spolupráci s administrativou nynějšího prezidenta i jeho předchůdců Billa Clintona a George Bushe mladšího, a neexistují prý žádné důvody se domnívat, že film bude „toto ohromné vítězství podávat nějak jinak“.