Volby v Severním Porýní-Vestfálsku jasně vyhráli konzervativci

Nedělní volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU) stávajícího premiéra Hendrika Wüsta, která získala 35,7 procenta hlasů. Na druhém místě skončila s 26,7 procenta hlasů sociální demokracie (SPD), pro kterou je výsledek prohrou. Slaví rovněž Zelení, kteří se těší mimořádnému růstu popularity.

„Voliči v Severním Porýní-Vestfálsku jasně rozhodli. My, CDU Severního Porýní-Vestfálska, jsme volby jasně vyhráli,“ napsal Wüst na Twitteru. Uvedl, že vítězství konzervativcům dává jasný závazek sestavit vládu a nejlidnatější německou spolkovou zemi vést.

Po sečtení všech volebních okrsků má CDU 35,7 procenta, což je o takřka tři procentní body více než při volbách v roce 2017. Wüst doposud vládl s liberálními svobodnými demokraty (FDP), kteří ale získali 5,9 procenta, což na pokračování koalice stačit nebude. Pro FDP je výsledek zklamáním, protože před pěti lety je podpořilo 12,6 procenta voličů.

Také SPD se musí smířit s neúspěchem v podobě 26,7 procenta hlasů. V roce 2017 přitom strana dostala 31,2 procenta. Thomas Kutschaty, který sociální demokraty do voleb vedl, je ale připraven vést koaliční rozhovory. Wüst mezitím oznámil, že CDU bude v Severním Porýní-Vestfálsku vyjednávat se všemi demokratickými stranami.

Rozhodující silou mohou být Zelení, kteří získali 18,2 procenta, což je o takřka 12 procentních bodů více než v roce 2017.

Ve vládě zcela jistě neusedne protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), kterou CDU, SPD, FDP i Zelení považují za krajně pravicovou. AfD dostala 5,4 procenta hlasů, v roce 2017 to bylo 7,4 procenta.

Volební účast činila 55,5 procenta, v roce 2017 to bylo 65,2 procenta. Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatějším spolkovou zemí, volit mohlo 13 milionů voličů, což je více než pětina oprávněných německých voličů.