Vedení německé AfD žádá rozpuštění extremistické skupiny Křídlo

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) požaduje rozpuštění vnitrostranického uskupení Křídlo (Der Flügel), které kvůli pravicově extremistickým tendencím sleduje německá kontrarozvědka.

„Předsednictvo očekává, že výsledkem zítřejšího (sobotního) setkání Křídla bude prohlášení o tom, že se neformální uskupení Křídlo do 30. dubna 2020 rozpustí,“ stojí v pátečním usnesení vedení AfD.

Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), jak se německá kontrarozvědka jmenuje, o rozhodnutí sledovat Křídlo informoval minulý čtvrtek. Zdůvodnil ho tím, že neformální uskupení – s odhadem sedmi tisíci stoupenci – je krajně pravicové. Podle kontrarozvědky hlavní představitelé Křídla, šéfové AfD ve spolkových zemích Durynsko a Braniborsko Björn Höcke a Andreas Kalbitz, jsou pravicoví extremisté.

Kalbitzovi hrozilo vyloučení ze strany

Krok kontrarozvědky, který umožňuje nasazení veškerých prostředků využívaných zpravodajskými službami, utvrdil v postoji ty politiky a odborníky, kteří varují před stoupající radikalizací AfD. Uvnitř strany, která rozhodnutí kontrarozvědky považuje za politicky motivované, zase vzbudil obavy z toho, že povede ke ztrátě voličů.

Čelní představitelé AfD proto v uplynulých dnech hledali způsob, jak se k věci postavit. Jednou z možností bylo, že se důrazně distancují od Höckeho a Kalbitze, u něhož se mluvilo také o tom, že by mohl být vyloučen.