Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.

První střelba nastala nedaleko fotbalového hřiště, kde právě trénovaly děti. „Nevinní lidé bez jakékoliv vazby na organizovaný zločin, včetně několika dětí na tréninku, se opět museli stát svědky nelítostné přestřelky, při níž byl jeden muž zabit,“ uvedl švédský premiér Ulf Kristersson, který chce v pátek o dalším postupu jednat s vedením bezpečnostních složek.

Podle premiéra je problém důsledkem politiky předchozích vlád. „Dovedla nás sem nezodpovědná imigrační politika a neúspěšná integrace,“ kritizoval. „Budeme gangy stíhat a porazíme je,“ vzkázal veřejnosti.

Kristersson loni se svým pravicovým blokem vyhrál parlamentní volby a vládu utvořil s podporou protiimigrační strany Švédští demokraté. Předtím v zemi osm let vládla sociální demokracie, jejíž šéfka a bývalá premiérka Magdalena Anderssonová nyní vyzvala vládu, aby kvůli násilnostem využila armádu. „Tohle není Švédsko, takhle Švédsko nemá vypadat,“ poznamenala vůdkyně opozice.

Boj o moc nad drogovým byznysem

Válka gangů bojujících o vliv nad obchodem s drogami a zbraněmi ve Švédsku v posledních týdnech sílí. Časté jsou exploze a střelba, pachatelé jsou podle informací médií stále mladší. Podle veřejnoprávní televize SVT jen tento měsíc v důsledku války gangů zemřelo jedenáct lidí – letošní září se tak stalo nejsmrtelnějším měsícem za poslední čtyři roky.

Série násilných činů vypukla v důsledku sporu šestatřicetiletého švédsko-tureckého vůdce zločinecké sítě Foxtrot a jeho třiatřicetiletého bývalého spolupracovníka. Oba muži se podle všeho ukrývají v Turecku.