Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou

Zprávy ve 23: Požár výškové budovy ve Valencii (zdroj: ČT24)

Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.

Požár v budově vypukl kolem 17:30 středoevropského času a hasiči na místě stále zasahují. Podle deníku El País během krátké doby požár zachvátil celou výškovou budovu. Hořet začalo nejprve v nižších patrech a oheň se pak rozšířil i do vyšších částí.

„Moje matka a tchyně, oběma jim je přes osmdesát let, tam žijí a naštěstí utekly, když viděly kouř a oheň. Nezněl žádný alarm, vůbec žádné varování nepřišlo,“ konstatovala obyvatelka Valencie Natalya.

Z budovy stále stoupá hustý dým. „Někteří to popisují jako chaos, šlehaly obrovské plameny ze dvou budov, okolí pokryl černý kouř, byla špatná viditelnost,“ uvedla Ferenčíková.

Na místě zasahují dvě desítky jednotek hasičů a záchranářské a zdravotnické týmy. Podle tisku se podařilo zachránit několik osob, které se nacházely na balkonech budovy. Zraněných je nejméně 14, z nichž je šest hasičů.

Úřady zatím neinformovaly o celkovém počtu evakuovaných lidí. Panují však obavy z velkého počtu zraněných, a zdravotnické úřady proto nechaly postavit nedaleko hořící budovy polní nemocnici. Hasiči se také obávají, že někteří lidé nedokázali hořící budovu opustit včas. V celkem 138 bytech žije oficiálně 450 lidí.

„Jsem šokován strašlivým požárem budovy ve Valencii,“ napsal na síti X španělský premiér Pedro Sánchez. „Chci vyjádřit solidaritu všem zasaženým lidem a poděkovat všem záchranným jednotkám, které již byly na místě nasazeny,“ dodal.