V sutinách prešovského domu byly objeveny lidské pozůstatky, mohly by patřit osmé oběti loňského výbuchu

Na Slovensku začali třídit sutiny ze zdemolovaného prešovského panelového domu, který v prosinci vážně poškodil výbuch plynu. V ruinách byly podle slovenských médií nalezeny i lidské pozůstatky, jež by mohly patřit poslední dosud pohřešované obyvatelce domu.

Záchranáři našli po prosincovém výbuchu těla sedmi obětí, jedna žena zůstavá nezvěstná. Právě pohřešované sedmdesátileté důchodkyni, která bydlela ve dvanáctém patře, by mohly podle slovenských médií patřit lidské pozůstatky nalezené nyní v sutinách.

Dcera nezvěstné ženy už byla na odběru vzorků DNA a teď už se jen čeká na výsledky. S největší pravděpodobností se tak potvrdí osmá oběť tragédie, napsal web tvnoviny.sk.

Kromě lidských pozůstatků našli pracovníci skládky u města Hanušovce nad Topľou, kde zbytky domu třídí, v sutinách také některé osobní předměty jako doklady, šperky či rodinné fotografie. Policie je obyvatelům odevzdá po skončení třídění, které ale potrvá ještě nejméně měsíc, protože se vše třídí dvakrát.

Nejprve byla naplánována demolice horních podlaží, která výbuch a oheň nejvíce poškodily. Po následné analýze krizový štáb rozhodl, že zbourána musí být celá budova. Tento postup již předem odsouhlasili vlastníci tamních bytů.

Pravděpodobnou osmou oběť nenašli ani psi či dron

V domě vybuchl plyn loni 6. prosince, záchranáři poté objevili těla sedmi obětí. V horních patrech domu, kam se kvůli narušené statice stavby před její demolicí záchranáři nedostali, pozůstatky pravděpodobné osmé oběti nenašli ani speciálně vycvičení psi či policejní dron. 

Policie při vyšetřování největšího neštěstí svého druhu v novodobých dějinách Slovenska obvinila z obecného ohrožení tři dělníky, kteří podle ní při stavebních pracích prorazili plynové potrubí u obytného domu.